Lewis Hamilton heeft de derde vrije training op Silverstone als snelste afgesloten, voor zijn met technische problemen kampende Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg. Max Verstappen was vijfde.

Hamilton was aan het eind van de rit een halve tel sneller dan Rosberg, maar laatstgenoemde stond enige tijd stil in de pits vanwege een probleem met zijn versnellingsbak. Mercedes wist het probleem – het ging om een olielek – nog wel op te lossen en Rosberg kon dus nog een kwalificatie-run oefenen, maar had daarin last van verkeer.

Ondanks dat Rosbergs voorbereiding niet ideaal was, belooft het in de kwalificatie gewoon weer tussen de Mercedes-coureurs te gaan. Best of the rest Kimi Räikkönen kijkt tegen een achterstand van zeven tienden aan, terwijl de Ferrari-coureur daarvoor – toen er in het eerste halfuur op harde banden werd gereden om onder meer werk te doen met oog op de race – zelfs een achterstand van 1.2 seconde had op Hamilton.

Verstappen
Achter Räikkönen was Sebastian Vettel vierde in de andere Ferrari, met Max Verstappen daar dus achter op de vijfde plek voor Toro Rosso, dat Carlos Sainz op een tiende van Verstappen als zesde zag eindigen.

Verstappen klaagde in het begin wel over balansproblemen: “De auto is heel instabiel in bocht drie en de tractie is ook niet best”, rapporteerde Verstapen over de boordradio, waarop hij later verduidelijkte dat zijn Toro Rosso STR10 ‘eerst blokkeert bij het insturen van bocht drie, en daarna heb ik vanaf halverwege de bocht last van overstuur’.

Verstappen werkte daarna nog een wat langere run af op de harde banden, alvorens over te stappen op de zachte option Pirelli’s voor het oefenen van kwalificatie-runs. Verstappen en Sainz waren daarin te snel voor de coureus van Williams, Lotus en Force India, met een gat van een seconde van Verstappen naar de als veertiende geklasseerde Romain Grosjean.

Achteraan
De plaatsen vijftien tot en met achttien werden verdeeld door de Sauber- en McLaren-coureurs, waarbij McLaren-rijder Fernando Alonso door technische problemen tot maar zes rondjes kwam en een achttiende tijd. De Manors waren laatste en voorlaatste, op 1.8 seconde van Alonso.