*

VT3: Vettel vliegt naar de eerste plek

Daan de Geus

Daan de Geus

1 jaar geleden

VT3: Vettel vliegt naar de eerste plek
Racepictures

Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen hebben Ferrari vooraan het veld gehouden in de derde vrije training in Monaco. Het gat naar Mercedes was aanzienlijk.

Het gat tussen Vettel en Räikkönen was dat overigens ook, want dat bedroeg meer dan drie tienden, met Mercedes-coureur Valtteri Bottas op de derde plek weer op bijna een tiende van Räikkönen.

De vierde plek was er voor de Nederlandse Red Bull-coureur Max Verstappen. Lewis Hamilton was vijfde, op ruim acht tienden van Vettel, wat laat zien dat Ferrari het vooralsnog goed voor elkaar heeft.

Mercedes leek tijdens de slottraining nog altijd moeite te hebben met het goed aan de praat krijgen van de banden, waarbij eigenlijk iedereen meerdere rondjes nodig had om ze in het window te krijgen.

Vettel vloog in VT3.

Het betekende dat veel coureurs rustig openden en wat langere runs reden. Ferrari had de sessie daarbij vanaf het begin feitelijk onder controle, met eerst Räikkönen nog op P1.

De Fin verloor zijn auto overigens wel bijna bij Anthony Noghès, maar hield hem er door goed te corrigeren uit de vangrail. Vlak voor het halfuur nam Vettel vervolgens de koppositie over.

De rest van de sessie bleven de twee zich verbeteren, met Vettel die het meest wist te vinden: de Duitser sloeg met een kwartier te gaan een flink gat, dat Räikkönen niet meer kon inlopen.

Crash Ocon
Dat laatste is wellicht ook toe te schrijven aan het verstoorde slot van de sessie, met een crash van Force India’s Estban Ocon bij de uitgang van de Zwembad-chicane.

De Fransman ‘kraakte’ zijn voorwielophanging vlak daarvoor door contact met de vangrail en schoot zo stuurloos rechtdoor in de chicane, waarbij hij in de barrière aldaar kwam te staan.

De Force India werd op voor Monaco typisch efficiënte wijze snel weggetakeld, maar met daarna nog maar vier minuten op de klok, bleven verdere verbeteringen uit.

Remproblemen Ricciardo
Grote problemen waren er verder niet echt, al schoot Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo (zesde) wel twee keer rechtdoor in Sainte Dévote.

De tweede keer was met een ogenschijnlijk remprobleem, waarbij de Australiër ook klaagde dat het pedaal niks deed en hij dacht dat het brake-by-wire systeem niet goed functioneerde.

Top tien
Problematisch was de training echter voor de teams van Williams en Renault, dat zijn normaal gesproken toch Q3-kandidaten, maar ze kwamen nu niet in het stuk voor.

Nico Hülkenberg was de beste Renault-coureur op P15, Felipe Massa stond als beste Williams-rijder één plekje voor hem.

De posities zeven en acht direct achter Ferrari, Mercedes en Red Bull in de top tien werden nu gepakt door Toro Rosso, dat vrijdag ook al als de brandweer ging in Monaco.

Haas-coureur Kevin Magnussen was negende, voor McLarens Stoffel Vandoorne. Zijn McLaren-collega Jenson Button, die dit weekend Fernando Alonso vervangt, was twaalfde.

Er was nog voor de derde training echter al slecht nieuws voor Button: door het wisselen van motoronderdelen moet hij na de kwalificatie vijftien startplekken inleveren.