Hij moest in de tweede vrije training de snelste tijd laten aan Lewis Hamilton, maar na de derde oefensessie prijkt de naam van Kimi Räikkönen net zoals na VT1 bovenaan de tijdenlijst. Max Verstappen klokt de vierde tijd.

De eerste (installatie)ronden die worden gereden op de zaterdag worden verreden op de intermediates van Pirelli. Het heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag flink gerekend, getuige de enkele natte plekken die her en der het asfalt (ont)sieren. Pas na een klein kwartier staat er een eerste tijd op de klokken, genoteerd door Toro Rosso’s Daniil Kvyat. De Rus heeft daarvoor de superzachte banden onder zijn bolide laten leggen.

De tijd van Kvyat staat in schril contrast met de tijd die Lewis Hamilton vijf minuten later op de klok laten zetten, waarmee de Engelsman op zijn beurt teamgenoot Valtteri Bottas op de seconde zet. Dat gat is groot genoeg voor de beide Ferrari’s en Red Bull’s om zich er op de plaatsen twee tot en met vijf tussen te rijden.

Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel stampen er echter nog wat snelle rondjes achteraan, wat hen op de helft van de training respectievelijk P1 en P2 oplevert. Daniel Ricciardo is uit de kop vervolgens de eerste die een tijd noteert op de ultrazachte banden, hetgeen hem ook kortstondig de snelste tijd oplevert. Max Verstappen en Kimi Räikkönen volgen ogenblikken later dat voorbeeld, waarna laatstgenoemde tot het einde van de training als lijstaanvoerder blijft staan.

Teamgenoot Sebastian Vettel sluit opnieuw aan op de tweede plaats, kampioenschapsrivaal Lewis Hamilton volgt op slechts 0,001 seconde op de derde plaats. De meest opvallende naam in de top tien is wellicht die van Jolyon Palmer, die zijn Renault-bolide naar de zevende positie stuurt. Fernando Alonso, van wie er nieuwe, interessante geruchten de ronde doen, noteert de tiende tijd.

Teamgenoot Stoffel Vandoorne, die voor aanvang van de kwalificatie al weet dat hij een gridstraf van niet minder dan 65(!) plaatsen aan de broek heeft, noteert op zijn thuiscircuit de veertiende tijd. Problemen waren er ook voor Daniil Kvyat, die halverwege de sessie de auto naast de baan moest parkeren.