Nico Rosberg is sneller dan Lewis Hamilton, en samen zijn ze sneller dan de rest. Maar het verschil is niet zo groot: Ferrari volgt op een halve seconde.

 

Het is alsof Renault iets recht te zetten heeft na alle kritiek die de Franse motorenfabrikant over zich heen gekregen heeft. In het eerste halfuur worden de eerste vier plaatsen op de tijdenlijst ingenomen door Renault-teams. Het Red Bull-duo Kvyat en Ricciardo vooraan, gevolgd door Toro Rosso-coureurs Sainz en Verstappen. Maar dat is voordat de Mercedes-teams er eens goed voor gaan zitten.

Nico Rosberg is de eerste die de tijd van Kvyat verbetert. Hij duikt ruim anderhalve seconde onder de tijd van de Rus, die vervolgens ook gepasseerd wordt door Williams-coureur Valtteri Bottas. Daarna is het Daniel Ricciardo die een poging waagt, maar de Australiër rijdt op de zachtere mediumbanden. Desondanks is hij langzamer dan Rosberg die nog altijd op het harde rubber rondrijdt: het verschil bedraagt twee tienden. Sebastian Vettel zet zijn Ferrari op de tweede plaats. Zijn teamgenoot Kimi Räikkönen sluit aan het eind van de sessie – de Fin moet zijn eerste run afbreken met een lekke band- aan op de vierde plek, en aan het eind van de sessie is Räikkönen op mediumbanden zijn teamgenoot toch te snel af: Räikkönen derde, Vettel vierde.

Max Verstappen is niet tevreden met de veranderingen aan zijn Toro Rosso. De Nederlander klaagt over een gebrek aan tractie. Voor zijn tweede run zijn er veranderingen gedaan, en ook die rijdt Verstappen op de harde banden. Maar beter wordt het er niet van, integendeel: Verstappen klaagt over vibraties en ‘enorm veel onderstuur’. In zijn derde run krijgt hij wel mediumbanden en daarmee rijdt Verstappen naar de negende tijd, op drie tienden van Sainz. Ditmaal zijn de remmen niet naar Verstappens tevredenheid.

Manor blijft opnieuw binnen de 107 procent van de beste tijd, zij het met slechts één coureur. Roberto Merhi spint opnieuw, maar anders dan in de tweede training kan de Spanjaard zijn weg nu wel vervolgen en is hij sneller dan Will Stevens, die dus net buiten de 107 procent zit. Ook Sergio Perez schiet overigens nog even van de baan. Felipe Nasr verpest zijn enige run op mediumbanden door zich te verremmen, nadat hij dat in zijn run op harde banden ook al eens rechtdoor ging.

De tijd van Rosberg blijft lang bovenaan staan. Lewis Hamilton probeert het maar verremt zich in bocht negen, waardoor hij bijna een seconde achterblijft op Rosbergs tijd. Ook in zijn tweede poging komt Hamilton niet lekker door bocht negen, en over de boordradio klaagt hij over de verkeerde rembalans. Uiteindelijk sluit hij aan op de tweede plaats achter Rosberg, op bijna twee tienden achterstand.