Ook de derde vrije training in Austin is een prooi voor Sebastian Vettel. Hij blijft Hamilton en Maldonado voor.

De derde vrije training geeft hetzelfde beeld als de twee sessies op vrijdag. De tijden komen gestaag naar beneden. Rosberg, Schumacher en Vergne voeren in het eerste half uur de ranglijst aan, voordat Button als eerste onder de 1:38 rijdt. Hij verbetert ook de tijd die Vettel op vrijdagmiddag neergezet heeft. Vervolgens meldt Hamilton zich bovenaan de tijdenlijst met 1:37.492.

Als de beide Red Bulls op de baan komen, blijven ze net boven de 1:38 steken. Ondertussen hebben de Ferrari’s nog helemaal geen tijd neergezet, zowel Massa als Alonso beperkt zich tot één of twee rondjes voor ze weer de pit binnenrijden.

Vergne is de eerste coureur die strandt langs de baan. Hij moet zijn auto in bocht zeven aan de kant zetten. Pérez en Pic komen elkaar tegen.

Hoe glad de baan nog altijd is, kun je goed zien op on board beelden in de slotfase. Meerdere coureurs gaan op de medium banden de baan op. Zodra ze beginnen te pushen, wil de auto niet meer insturen en moet er gecorrigeerd worden. De kunst is dat punt net voor te blijven, maar vooral in de voorlaatste bocht is dat lastig.

Maldonado komt op een paar honderdste van Hamilton, voordat Vettel een seconde sneller is met 1:36.490. De enige die nog bij hem in de buurt komt is Hamilton op drie tienden. Het veld zit dicht op elkaar, want de eerste veertien eindigen binnen anderhalve seconde van Vettels snelste tijd.

Bekijk hier de volledige uitslag