Nadat op vrijdag Red Bull’s Daniel Ricciardo twee keer de snelste tijd liet noteren, opent Sebastian Vettel de zaterdag als snelste. Teamgenoot Kimi Räikkönen volgt op de tweede plaats. Max Verstappen noteert de vierde tijd.

Carlos Sainz opent direct bij het doven van de lichten de dans. Dat doet hij net als velen van zijn tegenstanders op de medium-compound van Pirelli. Van snelle tijden is voor de Spanjaard vroeg in de training dus geen sprake. De eerste competitieve tijd komt van Red Bull-familielid Max Verstappen. Het is een tijd die maar kort blijft staan, omdat Kimi Räikkönen in de Ferrari nóg sneller gaat en als eerste dit weekend onder de 1:18 duikt.

Teamgenoot Sebastian Vettel volgt even later het voorbeeld van Räikkönen en duikt daarmee ook onder diens tijd. Op hetzelfde moment meldt ook Lewis Hamilton zich op de baan, maar hij en Valtteri Bottas kunnen, op een weliswaar hardere compound, niet tippen aan de tijden van het Ferrari-duo.

De jarige Fernando Alonso slaagt daar evenmin in, maar sluit op P7 wel aan als zijnde best of the rest. Aan het eind van de training moet hij genoegen nemen met P9, terwijl teamgenoot Stoffel Vandoorne sterk voor de dag komt en beslag legt op de zesde plaats.

Waar Daniel Ricciardo een dag eerder een nagenoeg perfecte dag kende, begint de zaterdag slecht voor de Australiër. Het duurt al bijna een halfuur voordat we hem voor het eerst op de baan zien en na enkele ronden levert het stilvallen van zijn RB13 de eerste gele vlaggen van de zaterdag op. “Everything’s turned off”, laat Ricciardo aan het team weten.

Terwijl Ricciardo geen meter meer rijdt, geven Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen nog wat gas bij. Met name Vettel kruipt naar de 1:17-grens. Als ook de Mercedes-mannen het offensief op de supersofts openen, blijkt dat ze nog altijd tekort komen op de Scuderia. Ferrari domineert zodoende de laatste oefensessie.

Voormalig Ferrari-coureur Felipe Massa stapt met nog een kwartier te gaan uit zijn Williams-bolide. De Braziliaan meldde zich op de vrijdag in het lokale ziekenhuis met een mogelijk virus. Hij werd fit bevonden om ook op zaterdag achter het stuur te kruipen, maar het team bevestigt dat Massa zich opnieuw niet lekker voelt. De comeback van reservecoureur Paul di Resta lijkt daarmee aanstaande.

Max Verstappen noteert in de derde en laatste oefensessie de vierde tijd door in de slotfase Lewis Hamilton naar de vijfde plaats terug te verwijzen. Hij geeft echter wel meer dan een seconde toe op Sebastian Vettel. Waar hij gisteren nog hoopte Ferrari en Mercedes uit te kunnen dagen, lijkt het gat nu dus toch onoverbrugbaar groot.