Mark Webber heeft in een interview op de website van zijn team uitgebreid gesproken over zijn toekomstplannen – “Het is nog te vroeg om met pensioen te gaan” – en zijn relatie met teamgenoot Sebastian Vettel: “Het is soms net een huwelijk.”

In de meer uitgebreide interviews met Webber zijn er twee onderwerpen die steevast ter sprake komen: hoe lang hij nog verwacht door te racen in de Formule 1, en hoe zijn relatie met Vettel is. In een vraag-antwoord-gesprek op de site van Red Bull wordt de Australiër dan ook naar beide gevraagd.

“Zo lang je het gevoel hebt dat je nog wat te bieden hebt, moet je doorgaan”, stelt Webber, die om die reden meent dat hij dus moet doorgaan met racen: “Als je niet meer op de top van je kunnen kunt presteren, moet je eerlijk tegenover jezelf zijn en je helm aan de wilgen hangen, maar ik heb niet de indruk dat het bij mij al zover is.”

“Als ik dit jaar in de kwalificatie met twintig tegen nul billenkoek zou hebben gekregen en helemaal nergens was geweest, dan had ik mijn conclusies getrokken. Totdat het zover is – en zolang ik de motivatie heb – blijf ik echter alles geven en de strijd aangaan.”

De strijd aangaan is ook wat Webber volgend jaar – en wellicht daarna – weer wil doen met betrekking tot het kampioenschap: “Het is nog steeds mijn doel om een heel seizoen voor de titel te vechten”, verklaart de nummer zes uit het kampioenschap van dit jaar, die in de eerste helft van 2012 wel weer een kanshebber leek te zijn, maar uiteindelijk op achterstand kwam te staan.

Terwijl Webber wegzakte in het kampioenschap, steeg teammakker Vettel in de tweede seizoenshelft juist naar grote hoogten en claimde hij uiteindelijk zijn derde wereldtitel op rij. Met Vettel zijn we ook gelijk bij gespreksonderwerp nummer twee aangekomen, aangezien ook Red Bull Webber daar (weer) naar heeft gevraagd.

“De relatie die Sebastian en ik hebben is er één met ups and downs“, geeft Webber toe. “Wat dat betreft is het waarschijnlijk een beetje zoals een huwelijk of een liefdesrelatie”, vervolgt Webber. “Soms loopt alles prima, maar soms moet je er wat harder aan werken.”

“Wat echter buiten kijf staat, is dat we veel respect voor elkaar hebben. Door wat er op het spel staat, is het niet mogelijk voor ons om super close te zijn, maar over het algemeen kunnen we het goed met elkaar vinden.”

Ter illustratie haalt Webber het volgende aan: “In India dacht de Duitse pers dat het niet goed zat tussen ons en we met elkaar overhoop lagen, maar op de avond na de race zat ik samen met Sebastian in zijn vliegtuig voor de terugreis.”

“Tussen teamgenoten bestaat er nou eenmaal altijd een soort spanning in de relatie”, denkt Webber wel. “De relatie wordt vaak pas warmer als één van de twee stopt. Dat was met David Coulthard en mij ook het geval. Toen we samen voor Red Bull reden, hadden we al wel een prima relatie, maar nu hij gestopt is, is onze band toch meer ontspannen en warmer geworden.”