Mark Webber denkt dat zijn Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel erin zal slagen Michael Schumachers record van zeven wereldtitels te verbreken. “En Seb dankt zijn succes niet alleen aan zijn auto”, benadrukt Webber.

Het zijn woorden die je misschien niet zou verwachten van Webber – die binnen Red Bull op zeer gespannen voet leeft met Vettel – maar de Australiër toont zich in een ‘afscheidsinterview’ met The Daily Mail zeer openhartig, nu hij zelf nog slechts twee races te gaan heeft voordat zijn Formule 1-carrière erop zit.

“Ik denk dat hij Schumachers record van zeven wereldtitels gaat verbeteren”, verklaart Webber. “Absoluut. Geen twijfel over mogelijk. Sebastian is namelijk fenomenaal, hij is echt ontzettend goed”, zo betoont Webber zijn respect voor de inmiddels viervoudig kampioen.

Volgens Webber is Vettel wel ‘een beetje zoals Alain Prost’. “Maar dan met het verschil dat hij ook in de kwalificatie vreselijk goed is. Hij is echt een hele indrukwekkende coureur, want hij maakt ook bijna nooit fouten, en dat hij zoveel succes boekt, komt heus niet alleen door de auto”, stelt Webber.

“Seb heeft inderdaad races gewonnen waarin hij de beste auto had, maar hij heeft ook gezegevierd op momenten dat de auto helemaal niet zo goed was”, verklaart Webber, die zijn – nu grotendeels gedane – strijd met Vettel ‘fascinerend’ noemt: “Het was één van de dingen die de Formule 1 de laatste jaren kleur heeft gegeven, al had ik graag gezien hoe het had uitgepakt als het leeftijdsverschil niet elf, maar slechts zeven jaar was geweest. Ik denk dat het dan helemaal had geknald tussen ons.”

Boe
Knallen deed het tussen Webber en Vettel sowieso wel. De laatste keer dat dat openlijk gebeurde, was in Maleisië dit jaar, waar Vettel teamorders negeerde en de zege van Webber afpakte. Het is iets wat Webber nog steeds moeilijk kan begrijpen: “Je moet in deze sport af en toe meedogenloos zijn, dat weet ik, maar ik ben blij met hoe ik me gedurende mijn carrière heb gedragen.”

Dat Vettel ondanks zijn succes niet zo populair is, komt volgens Webber (deels) door wat in en na Maleisië gebeurde, ook al zegt hij dat niet met zoveel woorden. “Seb bood na de race zijn excuses aan en dat was volgens mij oprecht, maar bij de volgende race verkondigde hij dat hij toch geen spijt had, en dat was denk ik niet goed voor hoe het publiek over hem dacht.”

“Ik denk ook niet dat het boegeroep richting Sebastian voortkomt uit het feit dat hij alles wint. Usain Bolt wint bijvoorbeeld vrijwel elke hardloopwedstrijd waar hij aan meedoet, maar hij wordt ook niet uitgejouwd. Het publiek vormt soms gewoon op basis van andere zaken een mening”, denkt Webber, die het boegeroep overigens ‘absoluut niet juist’ vindt.

Verschil
Webber staat verder ook nog even stil bij wat de laatste jaren achter het stuur het verschil tussen Vettel en hemzelf heeft gemaakt. De Red Bull-rijder, die eerder al uitlegde dat hij niet zo goed met versleten banden om kan gaan, voegt daar nu nog aan toe dat de Pirelli-banden an sich hem niet liggen.

“Hoewel het als een excuus klinkt, bedoel ik het niet zo, maar het is wel overduidelijk dat ik minder succesvol ben geweest op de Pirelli’s. Één van mijn grootste krachten is namelijk dat ik sterk ben in de snelle bochten, maar op de Pirelli’s kun je daar niet langer voluit doorheen en dat heeft mij absoluut afgeremd. Sebastian is daarentegen heel sterk in langzamere bochten en kan zijn banden goed managen. Hij is daar ijzersterk in, dus het is slecht nieuws voor de rest dat Pirelli de bandenleverancier blijft.”