Lewis Hamilton heeft zijn uitspraak dat Kimi Räikkönen mogelijk bewust tegen hem aan reed in Engeland inmiddels teruggetrokken: “Soms zeggen mensen domme dingen…” Maar een andere uitspraak zal hij ongetwijfeld nog vaak herhalen: “Jullie zijn de beste fans!”

Een goed bedoelde uitspraak, en zeker in Engeland meent Hamilton het ongetwijfeld oprecht, maar toch ook een dubieuze uitspraak. Het suggereert namelijk dat het een competitie is, dat de ene fan daadwerkelijk beter is dan de ander. Dat zou niet zo moeten zijn. Fans zijn er nu eenmaal in alle soorten en maten. Het zijn net mensen.

Net als in de gewone maatschappij verdient iedereen een gelijke behandeling. Zelfs de bekende Nederlanders. Maar afgaand op de reacties op social media, bijvoorbeeld op de studiogasten bij Ziggo Sport en onze eigen rubriek Vipbox, hebben sommigen er blijkbaar moeite mee dat ‘hun’ sport inmiddels ook door anderen is ontdekt. Dat is jammer, want er is plek zat langs de baan.

Het gaat er niet om wie de meeste of de mooiste tatoeages heeft, hoe lang je de sport al volgt of hoeveel races je hebt bijgewoond. Of je alle Grand Prix-winnaar sinds 1950 kunt oplepelen of precies weet hoe een motor in elkaar zit. Het enige dat telt is dat je plezier beleeft aan de sport en dat kan op vele manieren.

De één is er fanatieker in dan de ander, maar dat maakt je niet direct een grotere fan. Omarm de toegenomen belangstelling voor de Formule 1 in plaats van de confrontatie op te zoeken. In plaats van neer te kijken op de ‘newbies’ kun je ook proberen ze wegwijs te maken. Maar dring je eigen gewoontes niet op en accepteer het wanneer iemand de sport anders beleeft dan jij.

De beste fans zijn in ieder geval niet degenen die zich beter voelen dan anderen. Je favoriete coureur steunen doe je ook niet door (de fans van) zijn collega’s af te branden. Ga discussies zeker niet uit de weg (tenzij het enige doel is om te provoceren), maar onderbouw je opinie met argumenten in plaats van agressie. Dat onderlinge respect maakt de Formule 1-gemeenschap juist zo sterk.