Valtteri Bottas begroette zijn overwinning in de Australische GP met een krachtterm naar al zijn criticasters: fuck you! Boem, daar moest iedereen die zich aangesproken voelde het mee doen. In de paddock werd er enigszins besmuikt om gelachen.

Mijn zeer gewaardeerde Finse collega Heikki Kulta wist het zaterdag vlak voor het einde van de laatste kwalificatiesessie al: volgens hem zou de tot dan snelste tijd van landgenoot Bottas geen stand houden. “Ik zou nu zo graag willen schrijven dat Valtteri op pole staat. Maar Lewis gaat die tijd verbeteren. Let maar op.”

Kulta had een vooruitziende blik: Hamilton perste in de slotminuten zoals bekend nog wel een supersnel en winnend rondje uit zijn Mercedes, Bottas niet. “Zo gaat het nou altijd”, verzuchtte Kulta. Dat heeft natuurlijk met talent te maken en de kunst om onder de grootst mogelijke druk de beste prestaties te kunnen leveren. Hamilton kan dat, zo bewijst hij al zijn hele leven. Bottas schiet incidenteel uit zijn slof.

Nu Kimi Räikkönen zichzelf na zijn overgang naar Alfa Romeo in de schaduw heeft geparkeerd, is Bottas Finlands enige hoop op succes. De coureur uit Nastola kan in eigen land weliswaar bij lange na niet tippen aan de populariteit van Räikkönen, maar hij beschikt wél over zeer potent en kampioenswaardig materiaal. Van superieure Duitse makelij. Alleen heeft Bottas de pech dat zijn beroemde teamgenoot niet alleen een betere coureur is, maar ook Mercedes’ troefkaart.

Lees ook: Een nieuwe Bottas? ‘Ik zag juist de Bottas van voor de F1 terug’, zegt Wolff

Daarom deed het fuck you in Melbourne zo aandoenlijk en tegelijkertijd gekunsteld en gefrustreerd aan. Het is helemaal niet des Bottas om zulke vuige teksten de wereld in te slingeren. De Fin is een bescheiden, lieve jongen. Keurig opgevoed, zegt zelden iets schokkends of spannends en spreekt altijd met twee worden. Een teamspeler ook, zo hebben we vorig jaar in Rusland ontdekt toen hij Hamilton op verzoek van de leiding zonder morren de overwinning gunde. Kortom: voor Mercedes de ideale wingman of sidekick. Zeg maar de Rubens Barrichello van deze tijd.

Bottas won vorig jaar 0 (nul) GP’s, in het wereldkampioenschap finishte hij achter Max Verstappen als vijfde. Zijn trouwe sponsor Weihuri vond het daarna genoeg: daar gaan we geen geld meer aan verspillen, redeneerde de topman van de Finse firma. Pijnlijk.

Met een stoere baard, schijnt tegenwoordig hip te zijn, en nieuw hervonden zelfvertrouwen presenteerde Bottas zich in de aanloop naar het seizoen aan de wereld. Hij is helemaal klaar voor 2019 én om collega Hamilton uit te dagen, riep de Fin te pas en onpas. Er staat immers iets voor hem op het spel: zijn toekomst bij Mercedes. Althans, dat gelooft hij. Ik denk dat Mercedes hem zonder pardon inruilt als het zich kan/moet verbeteren. Bottas is inwisselbaar, Hamilton (voorlopig) niet. De vijfvoudig wereldkampioen verdient niet voor niets vier keer zoveel, alleen hij is de commerciële- en marketingmagneet van Mercedes. Ster onder de sterren.

Snapt Bottas dat niet? Ik vermoed van wel, want hij is geen domme jongen. Misschien dat het fuck you daarom via een hele verre omweg misschien ook wel een beetje op zijn werkgever sloeg. Zou Bottas stiekem zo denken? Hoe dan ook: één zwaluw maakt nog geen zomer. Natuurlijk reed Bottas in Albert Park een keurige race die hij bij de start besliste. Maar om dan met zo’n Engelse krachtterm meteen even je gelijk te willen halen, klinkt wat sneu.

Ik vrees voor Bottas dat het fuck you ergens in november als een boemerang zal terugkeren. Misschien wel eerder.

Lees ook: Bottas sprakeloos: ‘Ik weet ook niet waar dit vandaan kwam, maar het was mijn beste race ooit’