*

Bottas sprakeloos: ‘Ik weet ook niet waar dit vandaan kwam, maar het was mijn beste race ooit’

Daan de Geus

Daan de Geus

17 maart 2019 08:24

Bottas sprakeloos: ‘Ik weet ook niet waar dit vandaan kwam, maar het was mijn beste race ooit’
Motorsport Images

Valtteri Bottas weet het ook even niet, waar dat nou vandaan kwam. De Fin domineerde de Grand Prix van Australië: “Dit was mijn beste race ooit, zonder twijfel.”

Overwinning nummer vier op Bottas’ Formule 1-erelijst is zonder twijfel zijn meest overtuigende, met de Mercedes-rijder die twintig tellen voor teamgenoot Lewis Hamilton – de regerend wereldkampioen – over de streep kwam. “Ik weet ook niet hoe dit allemaal zo gekomen is”, reageert Bottas haast verbijsterd als interviewer Martin Brundle hem de microfoon onder zijn neus duwt. “Ik weet eigenlijk niet wat ik nou moet zeggen.”

Lees ook: Bottas wint seizoensopener in Australië met grote voorsprong, Verstappen knokt zich naar podium

“De start was heel goed”, lijkt Bottas haast te zoeken naar waar hij het nou gewonnen heeft. Maar ja, daarna reeg hij de snelste ronden aaneen en speerde weg bij de rest. “Dit was mijn beste race ooit, zonder twijfel. Ik voelde me zo goed en de auto was ook gewoon zó goed… Ik moet hier gewoon van genieten”, staat hij zichtbaar te glunderen.

Tijdens het podiuminterview met Mark Webber, een goede vijf minuten later, lijkt zijn zege iets meer ingedaald bij Bottas: “Het is ook gewoon een combinatie van al het harde werken de afgelopen jaren.” En dan dat managen – en uitbouwen – van dat gat. “Ik wist dat ik dit ging. Het was gewoon zaak echt op m’n best en één met de auto te zijn.”

Behalve dat Bottas op het podium de winnaarsbokaal mocht ophalen, neemt hij ook 26 punten mee uit Melbourne. 25 voor de zege, één voor de snelste ronde – die hij absoluut wilde rijden. “Zeker, ik wilde die snelste ronde. Ik ging er ook echt voor, al is het altijd wat riskant dat met versleten banden te doen”, grijnst hij.

Hamilton
Teamgenoot Hamilton rept op zijn beurt over ‘een goede dag voor het team’ en feliciteert Bottas van harte. “Hij deed het geweldig, net als het team.” De één-twee is natuurlijk ook een geweldig resultaat voor Mercedes (“meer dan we hadden durven hopen”) maar het zit Hamilton natuurlijk toch niet helemaal lekker dat hij van pole vertrok, niet wist te winnen én op achterstand binnenkwam. “Waar de pace was? Ik heb wel wat ideetjes, maar daar gaan we met de engineers verder naar kijken.”

 

Lees meer over

Bottas Hamilton Merceds