*

Een nieuwe Bottas? ‘Ik zag juist de Bottas van voor de F1 terug’, zegt Wolff

Daan de Geus

Daan de Geus

18 maart 2019 13:22

Een nieuwe Bottas? ‘Ik zag juist de Bottas van voor de F1 terug’, zegt Wolff
Mercedes

Zagen we in Melbourne een ‘nieuwe’ Valtteri Bottas? Dat is wat veel kranten kopten, maar Mercedes-teambaas Toto Wolff, die de Fin al elf jaar kent, zag juist iets terug van de Bottas van nog voor zijn Formule 1-debuut.

“Het was 2008”, wordt Wolff geciteerd door Motor Sport Magazine, “en het sneeuwde in Wenen toen ik een jonge Valtteri Bottas ontmoette en hij me om advies kwam vragen. Het jaar erop domineerde hij de Europese Formule Renault – soms met enorme marges – terwijl er goede coureurs in het veld reden, zoals Daniel Ricciardo.” De jaren erop werd Bottas onder meer GP3-kampioen en won twee keer de F3 Masters. “Dát is de Bottas die ik zondag terugzag”, zegt Wolff.

Lees ook: Bottas sprakeloos: ‘Ik weet ook niet waar dit vandaan kwam, maar het was mijn beste race ooit’
(Tekst loopt door onder de foto)

Een jongere Wolff en jongere Bottas in 2011, toen de coureur uit Nastola testrijder voor Williams was. Foto: Motorsport Images.

Nieuw, verbeterd, versie 2.0 of oud, het was hoe dan ook een compleet andere Bottas dan die van eind vorig jaar, zegt Wolff tegen Sky Sports. “Gedurende de tweede helft van 2018 werd hij compleet afgeschreven, werd gezegd dat hij de job niet aankon. Valtteri heeft nu echter keihard teruggeslagen met een dominant optreden. Dat doet me goed”, erkent Wolff, die tot Bottas voor 2017 naar Mercedes kwam jaren bij het management van de coureur betrokken was.

Foto: Mercedes.

“Toen hij zich van de winter weer bij het team meldde, zei hij ook al: ‘ik ben terug'”, vertelt Wolff. Geen verrassing voor de teambaas, die Bottas als ‘mentaal sterk’ omschrijft en daarbij ook denkt dat de coureur zijn passie voor het racen van de winter heeft teruggevonden: “Misschien ook wel door zijn rally-uitje.”

Er is echter nog iets dat misschien wel meespeelt, haalt Wolff aan tegenover wederom Motor Sport Magazine. “Misschien dat hij zijn jaren bij Williams in de Formule 1 en shock-transfer naar Mercedes ook gewoon nog even moest verwerken. Hij was ook erg moe toen hij eind vorig jaar op vakantie ging. Maar toen kwam de jongen die ik in 2008 ontmoette dus terug.”

Lees ook: Bottas: ‘Mooi dat iedereen weer vanaf nul begint, al waren er tóch positieve punten aan 2018’

Lees meer over

Bottas Mercedes Wolff