Valtteri Bottas maakt volgende maand een uitstapje buiten de Formule 1. Hij doet eind januari namelijk mee aan de Arctic Lapland Rally, de openingsronde van het Finse rallykampioenschap. Bottas ziet zijn deelname als “een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen in de rallywereld”.

Voor Bottas is het zijn debuut in de rallysport. Bij de rally in januari krijgt hij gezelschap van tweevoudig wereldkampioen Timo Rautiainen, die optreedt als zijn navigator. Bottas doet aan de rally mee in een M-Sport Ford Fiesta RS WRC. Die auto is van hetzelfde team en gelijk aan die waar Sebastien Ogier de laatste twee jaar wereldkampioen mee werd.

De M-Sport Ford Fiesta WRC waarmee Bottas aan de start verschijnt.

Geen ervaring
Voor Bottas worden het zijn allereerste competitieve meters in een rallyauto. “Dit is een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen in de rallywereld”, aldus de Mercedes-coureur. “Ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk gemaakt heeft. Het is voor mij een geheel nieuw terrein, aangezien ik geen ervaring heb in een WRC-auto. Als de echte racer die ik ben ga je er altijd volle bak voor, met welke auto je ook rijdt.”

Zijn navigator is al even enthousiast over Bottas’ deelname. “Ik denk dat het voor een getalenteerd coureur als Valtteri moet lukken om een goede routine te ontwikkelen met testen”, aldus Rautiainen. “Het uitdagende deel zit hem natuurlijk in het leren van de ins en outs met pacenotes en om daar meteen mee te leren rijden.”

Goed gezelschap
Bij de Arctic Lapland Rally doen vaker Formule 1-coureurs mee. Onder meer Keke Rosberg, Mika Häkkinen en Heikki Kovalainen gingen Bottas voor. Ook van de huidige coureurs is Bottas niet de eerste die een uitstapje in de rallysport maakt: Kimi Räikkönen deed dat een aantal jaar geleden al. Räikkönen keerde in 2010 en 2011 de Formule 1 zelfs de rug toe om zich volledig op rally te richten.

Een ander bekend voorbeeld is dat van Robert Kubica. Hij crashte in 2011 bij een rally in Andorra en raakte zwaar geblesseerd. Mercedes ziet dat gevaar bij Bottas klaarblijkelijk niet, aangezien hij toestemming heeft gekregen om mee te doen.