Het duurde godskolere lang, hé? Hebben jullie ook je mobiel bijna in de barbecue geflikkerd toen dat fakebericht langskwam? Man, man, was het nou zó moeilijk? Ja, dat was het. Ik weet wel waarom het zo lang duurde. De stewards wisten dat ze een beslissing gingen nemen die fun-da-men-teel was voor de toekomst van de Formule 1. 

Want als ze consequent waren geweest… Dat willen ze namelijk zo graag, de stewards: consequent zijn. Daarom zoeken ze bij ieder akkefietje vergelijkbare beelden uit eerdere races en delen dan eenzelfde straf uit. Dát er een straf volgt, staat dan dus eigenlijk al vast. Maar ja, ze begrepen tegelijk dat als ze nú een tijdstraf uitdeelden, ze de hele show voorgoed om zeep zouden helpen.

Lees ook: Vaticaanse toestanden bij Red Bull: Nepnieuws, Jos Verstappen blij/boos en het kratje bier van Coulthard

Want mensen, wat een race! Wat een geweldige race. Puntje van je stoel. En dat was nou precies wat de Formule 1 nodig had na die sof in Frankrijk. Moest dat nou bedorven worden door een tijdstraf vanwege een beetje duw- en trekwerk? Zouden ze ook af en toe even naar buiten gekeken hebben of dat oranje leger nog altijd klaarstond om hen en de hele regelgevende santenkraam te lynchen? Spielberg 2019: de stewards waren radeloos, de Formule 1 reddeloos en de fans redeloos.

Foto: Motorsport Images

Zover kwam het gelukkig niet. Ze hebben zich er vakkundig uitgekletst. Ze zagen, net als wij, twee coureurs die om een stukje asfalt knokten waar nu eenmaal geen plaats is voor twee, en besloten in alle wijsheid dat dit een elementair onderdeel is van het racen. O yes! Wat een opluchting! Die aangebrande karbonades namen we op de koop toe, toch? Met het gevoel van gerechtigheid smaakt alles veel beter. En misschien nog belangrijker: dit besluit schept een belangrijk precedent.

Lees ook: Door de lens van Peter: ‘Verstappen reed zondag met gebalde vuist vol mijn beeld in’

Als je voortaan in de race opzij wordt gezet, heeft het geen nut meer om de run-off area te kiezen en over de boordradio te jammeren: “He pushed me off the track!” Racen wordt weer voor kerels. Ik heb het al eens eerder gezegd maar ik zeg het weer: Max Verstappen verlegt grenzen. Max Verstappen wordt een hele grote want hij verandert de Formule 1. Ten goede, zelfs.

Ik denk dat we afgelopen zondag getuige zijn geweest van een keerpunt. Misschien niet zozeer in het seizoen 2019 (hoewel, je weet maar nooit…) maar veel fundamenteler: een keerpunt in de geschiedenis van de Formule 1.