Max Verstappen eindigde de race om 16.34 uur, om 19.55 uur won de Nederlander de Grand Prix van Oostenrijk. Waar de 82 minuten die de race duurde al genoeg spanning opleverden, waren de ongeveer 200 minuten die volgden misschien wel net zo spannend.  

De stemming in het Red Bull-motorhome is kort na de race in eerste instantie euforisch, opgelucht ook. Het team stond onder grote druk: het tegenvallende jaar, twijfels over updates en natuurlijk ook alle speculaties over contractclausules die vast zijn doorgedrongen tot de garage van Max Verstappen.

Als de Nederlander om 16.50 uur zijn trofee in ontvangst neemt, het volkslied aanhoort en getrakteerd wordt op een champagnedouche van Honda-baas Toyoharu Tanabe, komt hij naar beneden voor de persconferentie. Het incident ‘concering car number 33 and car number 16‘ is dan nog steeds onderwerp van onderzoek. Vlak voordat de persconferentie van start gaat, vraagt FIA-interviewer Tom Clarkson nog een keer: “Is er al een beslissing?” Die is er niet.

Jos lacht, Jos huilt
In het Holzhaus, zoals het onderkomen van Red Bull heet, schuift een vrolijke Jos Verstappen aan. Er is wel al enig voorbehoud te bespeuren, Max moet zich om 18.00 uur melden bij de stewards. “Maar dit is toch wat de Formule 1 nodig heeft, dit wil toch iedereen zien? Als ze ‘m afpakken, gaan we straks niet meer”, om er met een knipoog aan toe te voegen: “Misschien moeten we dan volgend jaar maar Indycar gaan rijden!”

18.00 uur: Toto Wolff komt langs maar mist Max Verstappen net omdat deze dan al bij de stewards is. De Mercedes-baas loopt naar boven om de aanhang van Verstappen te feliciteren. Grappen over transfers en contracten te over natuurlijk.

18.20 uur: De stemming slaat langzaamaan om in twijfel, Max Verstappen is nog niet teruggekeerd. Vader Jos en manager Raymond Vermeulen turen onafgebroken naar hun telefoon. Als leerlingen die wachten op hun examenuitslag kijken ze elkaar vertwijfeld aan. Opgetrokken wenkbrauwen naar de journalisten: “We weten nog niks.”

18.30 uur: Max Verstappen keert terug. Ook hij kijkt vertwijfeld, lijkt een 50/50-gebaar te maken en beent snel richting zijn privévertrek in het Holzhaus. Jos Verstappen volgt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zenuwen bij Verstappen senior. Foto: Motorsport Images

18.35 uur: Er verschijnt een brief met een beslissing op Twitter.  Gerenommeerde journalisten van de BBC en Autosport nemen het over: een vijf seconden tijdstraf voor Max Verstappen, Charles Leclerc wint de Grand Prix. Een invasie van cameraploegen bij Red Bull, er klinkt gejuich bij de buren van Ferrari.

Jos Verstappen komt woest langsgelopen en vlucht naar boven, Raymond Vermeulen doet zijn duim naar beneden: “Leclerc heeft gewonnen.” Aan de tafel journalisten wordt het bericht al snel ontkracht, het referentienummer lijkt niet te kloppen.

18.40 uur: Jos Verstappen komt opgelucht naar beneden. Even uitrusten: “Het was nep.”

18.50 uur: Buiten worden tv-uitzendingen opnieuw opgestart dan wel verlengd. David Coulthard bekijkt de beelden nog eens, Damon Hill ijsbeert onrustig rond en Karun Chandhok deelt zijn visie op Twitter: Geen straf. Zijn inzichten zullen dit keer in ieder geval niet gebruikt worden voor een eventueel beroep van Ferrari.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Charles Leclerc met het gezicht op standje zuur. Foto: Motorsport Images

19.05 uur: Schrik! Er komt een email binnen van de FIA; het gaat over de scrutineering, technische keuring. Nog geen beslissing.

19.10 uur: Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz houdt het voor gezien. Met een gesigneerde helm van Verstappen onder de arm loopt hij het paddock uit, 2 minuten later stijgt zijn helikopter op.

19.15 uur: Het ongeduld neemt toe. Zelfs de onvermoeibare crew van Netflix legt het materiaal neer voor een pauze. Er wordt water uitgedeeld.

19.20 uur: Helmut Marko vertrekt ook, er wordt niet gelachen. Kort daarna loopt Charles Leclerc ook naar de uitgang: het gezicht nog even zuur als tijdens de podiumceremonie. De Monegask komt echter weer terug, hij moet ter beschikking staan van de stewards. Het kan toch ook niet dat een coureur het terrein verlaat zonder te weten of hij nou eigenlijk zijn eerste Grand Prix heeft gewonnen?

19.30 uur: De mensen van Renault willen opruimen, de eerste oplegger wordt al opgehaald. Het is inmiddels drie uur na de finish en nog steeds is het niet duidelijk wie de winnaar is. Mattia Binotto heeft het rode kloffie ook al verwisseld voor zijn burgeroutfit. Zijn persdame vertrekt ook al, de grappen bij de journalisten onderling worden ook steeds slechter.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Geen witte rook maar een vuist van Christian Horner: Max Verstappen heeft gewonnen. Foto: Motorsport Images

19.45 uur: Max Verstappens manager Raymond Vermeulen wacht het ook niet meer af: “Ik weet ook nog niks.” De persvoorlichtster van Red Bull is er ook klaar mee: “Dit is pijnlijk, zeg!” Over pijnlijk gesproken: “Ze vliegen samen terug, Charles en Max. Althans dat was het plan, volgens mij.”

19.55 uur: Dan klinkt er gejuich boven! Max Verstappen heeft nu dan echt de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen. “No stress! No stress!”, buldert sporting director Jonathan Wheatley. Max Verstappen snelt langs, naar de pits waar de rest van het team al klaar zit voor de teamfoto met trofee.

20.00 uur:Madness“, beaamt David Coulthard. Jos Verstappen is weer net zo blij als dat hij om 17.00 uur was. “Hij heeft hem twee keer gewonnen! Zo hoort Formule 1 te zijn”, doelt hij uiteraard op de inhaalactie. “Ik kneep hem wel even, hoelang heeft het geduurd, 3,5 uur?! Toen kwam ook nog dat fake news voorbij. Heel veel stress!”

20.05 uur: Max Verstappen komt nog bij Channel 4 praten met Coulthard en Billy Monger over de bewogen middag. “Ik heb er drie uur op moeten wachten maar ik ben heel blij.” Maar dan slaat de stress weer toe: Verstappen dreigt zijn vlucht te missen. Bijna vaderlijke stress bij Jos Verstappen : “De motoren draaien al. We moeten echt opschieten. Pak je spullen!” David Coulthard moet ook mee: “Ik pak nog wat bier voor onderweg!”

20.06 uur: Coulthard heeft de snelheid nog, met een groene doos Nederlands bier onder de arm rent hij achter Verstappen aan. De Schot kent zijn prioriteiten. Het geheel wordt lachend gade geslagen door Damon Hill: “De enige juiste beslissing voor racen. Het duurde alleen wel een beetje lang…”

Eind goed, al goed. De juichfoto. Foto: Motorsport Images