Charlie Whiting, de ‘veiligheidsgedeputeerde’ van de FIA, begint al aardig op Koos Spee te lijken. Onlangs werd bekend dat hij al een tijdje bezig is om een onvervalst puntenrijbewijs in elkaar te sleutelen – voor de 22 beste coureurs ter wereld!

Deze toprijders zullen daarbij in eerste instantie worden beoor­deeld door de Ste­wards of the Meeting, die nog nooit aan enige vorm van autosport hebben gedaan (geldt ook voor Whi­ting zelf, voor zover ik weet) – laat staan dat ze ooit in een Formu­le 1-simula­tor hebben gezeten.

Ze kunnen dus onmoge­lijk ook maar een idee hebben van wat er nodig is om een Formule 1-auto op topsnelheid te besturen. Als de FIA na de Grand Prix van België 2008 het hele instituut van Stewards of the Meeting op de schop had genomen, dan waren het kerels geweest. Maar nee, ze redden liever wat er te redden valt en voegen er een ervaren coureur aan toe om het niet al te erg uit de hand te laten lopen. Volgens mij moet die man zich, in zijn rol als Formule 1-kinder­meisje, het hele weekend kapot lopen ergeren.

Dit hele rijbewijsverhaal is natuurlijk één wrange grap, net zoals een paar jaar geleden dat idiote medailleplan van Bernie Ec­clestone. Het enige dat Whiting en zijn vrienden hiermee gaan bereiken is dat Formule 1-cou­reurs zich een voet­balmen­tali­teit eigen zullen maken, waarbij het gebruikelijk wordt dat de een de ander een straf probeert aan te smeren. Valt dat wel mee, denk je? Vraag het dan maar eens aan Romain Gros­jean, die na zijn schorsing van vorig jaar al uitgebreid met dit fenomeen kennis heeft mogen maken!