*

Weblog-woensdag: Hoe Kvyat op doodlopend spoor is beland

André Venema

André Venema

1 jaar geleden

Weblog-woensdag: Hoe Kvyat op doodlopend spoor is beland
Peter van Egmond

Red Bulls talentenprogramma kent geen genade. Wie zich achter het stuur niet snel genoeg bewijst, wordt zonder pardon buiten de deur gezet. Daniil Kvyat lijkt het volgende (prominente) slachtoffer te worden, nu hij bij opleidingsteam Toro Rosso op de reservebank is neergezet.

Anderhalf jaar geleden zat Kvyat nietsvermoedend zijn favoriete serie Game of Thrones te kijken, toen Helmut Marko hem belde met de mededeling dat Max Verstappen zijn plek bij Red Bulls moederteam zou overnemen. De Rus mocht ter compensatie wel in het programma blijven, als de nieuwe collega van Carlos Sainz. Opmerkelijk, want Red Bull doet met het autosport-talentenprogramma niet aan liefdadigheid en zeker niet aan tweede kansen. Kennelijk was er geen andere verse, jonge vervanger beschikbaar.

Dinsdag kreeg de Rus een nieuwe klap in het gezicht: Pierre Gasly neemt voorlopig zijn plek over bij Toro Rosso. Het team wil met het oog op 2018 (Sainz vertrekt op uitleenbasis naar Renault) wel eens weten of hij geschikt is voor Formule 1, want daarover bestaat enige twijfel. En veel meer smaken dan Gasly heeft Red Bulls talentenpool voorlopig niet.

Dat Kvyat nu wordt geofferd ligt uiteraard vooral aan hemzelf. Collega Sainz rijdt hem dit jaar helemaal zoek. Kvyats crash in Singapore was lachwekkend, het was een manoeuvre van een coureur die geestelijk volledig van slag is. De Rus is een zeer sensibele jongen, zo merkte ik in Hongarije toen ik hem voor een interview geruime tijd sprak. Kvyat is wars van grootspraak en allerminst het type jongen dat met de vuist op tafel slaat; twee karaktereigenschappen die in het haaienbassin dat Formule 1 is soms wel eens van pas komen.

Het is de vraag hoe lang Red Bull Kvyat (na bijna tien jaar) nog blijft ondersteunen. Adviseur Helmut Marko noemde hem na Sebastian Vettel de meest getalenteerde coureur die hij in Red Bulls opleidingsprogramma was tegengekomen. Maar wie niet presteert, om wat voor reden dan ook, kan vertrekken. Zo zijn Red Bulls spelregels, iedereen die eraan begint weet het.

Misschien voldoet Gasly niet en krijgt Kvyat in 2018 opnieuw een kans, misschien worden ze bij Toro Rosso wel naast elkaar geparkeerd of misschien komt de nieuwe motorleverancier Honda met een eigen favoriet. Andere opties zijn er welbeschouwd eigenlijk niet. Voor Kvyat worden het in ieder geval lange en zenuwslopende maanden. Hij heeft met Kelly Piquet zijn grote liefde gevonden, maar lijkt in de Formule 1 op doodlopend spoor te zijn beland.