Williams-coureurs Felipe Massa en Valtteri Bottas zijn er net als in 2014 en 2015 niet in geslaagd Q3 te halen in Monaco. In 2011 startte voor het laatst een coureur van het Britse team de race in het prinsdom in de top tien.

Bottas kwam nog het dichtst bij, met een elfde plek in Q2 die hem dankzij de gridstraf van Kimi Räikkönen de tiende startpositie oplevert. “We zijn natuurlijk niet blij dat we Q3 niet hebben gehaald, maar we hebben vooruitgang geboekt en dat is mooi”, zegt Bottas.

De Fin haalde in zijn voorgaande drie Monaco-optredens nog geen punten, maar hij denkt dat daar nu verandering in kan komen. “We maken een goede kans. Er gebeurt hier altijd veel, met safety cars en zo. Daar moeten we dus gebruik van maken als we punten willen scoren.”

Een tiende
Felipe Massa zat maar een tiende van een seconde achter zijn teamgenoot, maar omdat het in Q2 dringen was rond de tiende plaats start hij slechts van de veertiende positie. “We knokten om een tiende van een seconde, en als je die niet mist, verlies je direct een paar plekken”, zegt Massa, die op donderdagmorgen zijn bolide nog in de vangrail  parkeerde.

Het was geen makkelijke kwalificatie, vertelt de Braziliaan. “Door de rode vlaggen in Q1 konden we niet alles uit onze auto halen, terwijl die best goed aanvoelt. Het zal niet makkelijk worden om punten te scoren, maar we gaan er alles aan doen.”