Ferrari hoeft na een sterk optreden op Spa geen ander circuit meer te vrezen, denkt Sebastian Vettel. Voor Mercedes is de Scuderia’s goede vorm op Spa ondertussen een stevige waarschuwing, vertelt zijn titelrivaal Lewis Hamilton.

Voor aanvang van het raceweekend in België werd Spa-Francorchamps gezien als een baan die in het rijtje ‘Mercedes-circuits’ hoort: banen waar de Duits-Engelse formatie door haar sterke motor en goede performance in snelle, zwiepende bochten dominant zou zijn. Dat was eerder in het jaar op het relatief vergelijkbare Silverstone immers zo, maar Ferrari maakte het Mercedes moeilijk op Spa.

Vettel inspecteert de Mercedes nog eens goed na Hamiltons zege op Spa.

“Onze auto was gewoon heel goed, terwijl we ook een hele sterke race pace hadden”, blikt Vettel terug. “Vergeleken met de race op Silverstone, hebben we echter niet heel veel anders gedaan. Aan de ene kant laat dat zien dat Silverstone gewoon een slecht weekend voor ons was, terwijl het aan de andere kant onderstreept dat we onze auto – zeker voor de race – goed verbeterd hebben”, denkt Vettel.

“In Silverstone kwam we gemiddeld een seconde per ronde te kort, dus we hebben een grote stap gezet. Ik ben daar heel blij mee. Het bevestigt dat we ons op de juiste weg bevinden met de auto en ik denk dat er vanaf nu geen circuits meer zijn waar we vooraf voor hoeven te vrezen”, stelt de kampioenschapsleider, die nog zeven punten voorsprong heeft op rivaal Hamilton.

Hamilton
Diezelfde Hamilton denkt dat Ferrari eigenlijk sneller was op Spa, ondanks dat hijzelf de race won. “Ik sta er daarom voorzichtig in wat de rest van de races betreft, wetende dat we niet zomaar op elk circuit het snelst zullen zijn.” Volgens Hamilton heeft Mercedes “een beetje magie” nodig tijdens de acht resterende races: “Dus ik probeer mijn jongens aan te moedigen met positieve energie.”

Het verschil tussen Mercedes en Ferrari was in België kleiner dan vooraf werd gedacht.

“Iedereen zal namelijk alles moeten geven om ervoor te zorgen dat we aan het eind van de rit bovenaan staan. Het wordt een felbevochten kampioenschap, maar zo hoort het ook”, vindt Hamilton, die zegt zich zeer op de uitdaging te verheugen en weet dat hij het uiterste uit zichzelf moet halen: “Ik moet, net als op Spa, sterke weekends blijven hebben.”

“Op Spa was er namelijk geen ruimte voor fouten”, benadrukt Hamilton, volgens wie Mercedes’ W08 een wispelturige bolide blijft. “In de kwalificatie is ie doorgaans super snel, maar in de races hebben we er nogal eens moeite mee de pace te vinden. Hoe het precies zit, verschilt van circuit tot circuit een beetje, net zoals het volgens mij per race wisselt wie sterker is: Mercedes of Ferrari.”