McLaren-teambaas Martin Whitmarsh denkt dat het de Formule 1 een stuk moeilijker zal vallen om harten te winnen in Amerika, waar het dit jaar weer gaat racen, dan in bijvoorbeeld Azië.

De laatste Grand Prix in de Verenigde Staten werd in 2007 in Indianapolis gehouden, maar écht groot en populair is de Formule 1 in de recente geschiedenis niet geweest in Amerika.

Dit jaar keert de koningsklasse van de autosport echter terug naar de Verenigde Staten, met de Grand Prix die medio november in het Texaanse Austin gehouden gaat worden. Volgend jaar komt daar – om het op Amerika gerichte charmeoffensief kracht bij te zetten – nog een tweede race bij in New Jersey, met uitzicht op de skyline van New York.

Het ‘veroveren’ van Amerika zal echter, zo waarschuwt, Whitmarsh, meer voeten in de aarde gaan hebben dan het voor de Formule 1 enthousiasmeren van Aziatische landen als Singapore, Zuid-Korea en India.

“We moeten onderkennen dat we veel harder zullen moeten werken om Amerika warm te maken voor de Formule 1 dan de andere ‘nieuwe’ race-landen”, vertelt Whitmarsh aan Japan Today.

“In Azië, Europa en Zuid-Amerika kun je haast lukraak ergens een Grand Prix organiseren en dan is er gelijk een haast ‘ingebouwde’ en natuurlijke schare aan fans, maar in de Verenigde Staten zal dat niet het geval zijn”, weet Whitmarsh.

“In Amerika zijn er namelijk genoeg andere sporten en vormen van vermaak die de aandacht van de Formule 1 afleiden. Als we een succes van onze terugkeer in Amerika willen maken, moeten we er dus flink werk van maken en in gedachten houden dat het enige jaren kan duren voordat de mensen onze sport echt omarmen.”

“Daarbij mogen we dan ook niet vergeten dat de Formule 1 Amerika nodig heeft, maar Amerika ons niet echt”, vervolgt de Engelsman. “Om die reden past enige bescheidenheid ons ook in onze benadering van Amerika, zoals onder meer erkennen dat we er de laatste paar keer dat we er geracet hebben om uiteenlopende redenen geen succes van hebben weten te maken.”

“Ik denk daarom dan ook dat we er nu gewoon gedurende vijf jaar hard aan moeten werken om mensen enthousiast te maken voor de Formule 1”, besluit de McLaren-teambaas, wiens coureur Lewis Hamilton zich al verheugt op de terugkeer naar Amerika: “Ik denk dat het geweldig gaat zijn. Amerika is een belangrijke markt voor de sport en er zijn veel mensen die we willen laten zien dat onze vorm van autosport net zo goed, of beter, is dan wat ze daar nu al hebben.”

Foto: Port Imperial, New Jersey, waar vanaf 2013 met New York op de achtergrond geracet moet gaan worden. © Sutton Images.