Martin Whitmarsh vindt dat coureurs vrijuit moeten kunnen racen. Als er dan toch een teamorder komt, moet de coureur die altijd opvolgen. Dit verklaart hij in navolging van de teamorders van Red Bull en Mercedes tijdens de Grand Prix van Maleisië.

“Bij McLaren houden we niet van teamorders” vertelt Whitmarsh. “Het team is groter dan welke coureur dan ook. Dat moeten ze maar respecteren. Maar McLaren wil coureurs altijd vrij laten racen. Ik had dit absoluut niet laten gebeuren. Wij proberen de rijders eerlijk en gelijkwaardig te behandelen. Beide coureurs mogen winnen, het maakt ons niet uit wie van de twee.”

‘Vrijuit racen’ leidt binnen het team van McLaren wel eens tot controverses. Zo konden Fernando Alonso en Lewis Hamilton in 2007 beide de titel winnen. Door geen eerste rijder te kiezen behaalde beide coureurs 109 punten. Kimi Räikkönen, uitkomend voor Ferrari, pakte met 110 punten het kampioenschap. Ook vorig jaar waren de McLaren-coureurs Button en Hamilton niet altijd in staat zonder schade elkaar voorbij te rijden.

“Ik ga geen enkel team bekritiseren”, zegt Whitmarsh. “Wij hebben in 2007 een verkeerde keuze gemaakt, maar toen kon ik gewoon niet tegen één van de coureurs zeggen: ‘Je moet de ander helpen.’ Het doet pijn dat we de titel niet hebben gepakt, maar ik heb het gevoel dat ik het juiste heb gedaan, ten opzichte van de rijders. Sommige teams hebben duidelijk een eerste rijder. Wij vinden echter dat elke coureur alle mogelijkheden moet hebben.”