Dat McLaren de top van het veld nog niet kan bijhouden, werd in de race bevestigd. Teambaas Martin Whitmarsh zegt echter dat het team er wel uitkomt. De vraag is alleen wanneer. Voor Maleisië gaat het zeker niet lukken.

“We zijn hier niet trots op”, vertelt Whitmarsh schuldbewust. “Er zit iets verkeerd. We moeten uitzoeken wat het is en tot die tijd gewoon proberen zo snel mogelijk te zijn. De auto is nog lang niet zo snel als we zouden willen. Dat probleem is volgend weekend nog niet opgelost.”

Vorig jaar domineerde McLaren op Albert Park. Na een prima wintertest behaalde de twee coureurs van het team de eerste startrij. Ook in de race waren ze vrijwel niet te kloppen. Hoe anders is het anno 2013. Button komt niet verder dan de negende plaats. Pérez blijft steken op elfde plek. 

“De coureurs hebben hun best gedaan dit weekend”, vervolgt Whitmarsh. “Button moest snel stoppen, omdat zijn banden helemaal versleten waren. Daarna heeft hij toch nog een negende plaats kunnen halen. Voor volgend weekend is de boodschap helder: we moeten heel goed ons best doen.”

McLarens coureurs onderschrijven de woorden van hun teambaas. “We hebben nog heel veel te doen om weer competitief te worden”, beaamt Button, die alsnog enige troost put uit zijn negende plek: “Het is natuurlijk niets om over naar huis te schrijven, een negende plek en twee punten, maar gezien hoe we er voor staan denk ik dat we hier nog onze handen dicht mee mogen knijpen.”

Punten zaten er op P11 niet in voor Pérez, die zijn McLaren-debuut ongetwijfeld leuker had voorgesteld. “Het was een hele, hele zware race”, geeft hij toe. “Het team wist er nog bijna iets van te maken dankzij een goede strategie, maar het was net niet genoeg om een punt te pakken.”

“Als elfde finishen is nooit fijn, maar ik heb eigenlijk niet het gevoel dat ik slecht gereden heb. De auto is gewoon nog niet snel genoeg. Ik wil Jenson dan ook een compliment geven, want volgens mij heeft hij er het maximale uit gehaald door negende te worden.”

“Ondanks dit resultaat zal dit echter altijd een speciale dag voor me blijven, want het blijft toch de dag waarop ik mijn debuut voor McLaren heb gemaakt. Natuurlijk zou het fijn geweest zijn punten te pakken, maar daar komt het binnenkort vast nog wel van.”