Lees hier de interessantste reacties van de coureurs na de kwalificatie voor de Grand Prix van Duitsland.

Sebastian Vettel (Ferrari), poleposition: “Het laatste rondje had ik nog iets extra’s in me en wist ik alles uit de auto te persen. Ik zit nog altijd vol adrenaline!”

Valtteri Bottas (Mercedes), 2e: “Ik heb alles gegeven, maar helaas was er net iemand sneller. De start zal morgen cruciaal zijn. We staan op dezelfde compound, maar ik vertrouw erop dat we er in de race dichterbij zullen zitten.”

Kimi Räikkönen (Ferrari), 3e: “Ik had een momentje in de eerste run. Dat was natuurlijk niet ideaal. Daarom was ik ook iets voorzichtiger in de tweede run. Er zat dus iets meer in, maar het is er niet uit gekomen. De derde plaats is nog altijd een goed uitgangspunt.”

Max Verstappen (Red Bull), 4e, tegen Ziggo Sport: “Je probeert er het beste van te maken. Ik denk dat ik het in Q2 met nog een run op softs wel had gered. Maar je wilt geen risico nemen, het was krap. Dus toch nog maar een ronde gereden op ultrasofts. In sector twee kwamen we enorm tekort. Morgen eerst kijken of we met ultrasofts langer kunnen doorgaan, dan zien wel wel. Hopelijk zitten we er iets dichterbij.”

Kevin Magnussen (Haas), 5e, tegen Ziggo Sport: “De Red Bulls zijn te snel voor ons. We dachten ook niet dat we ze konden verslaan. We wilden de strijd winnen in het middenveld, en dat is vandaag gelukt. We hebben de pole in het B-kampioenschap. Mijn teamgenoot start achter me. Hopelijk kunnen we dik scoren.”

Romain Grosjean (Haas), 6e, tegeno Sky Sports: “Een goede kwalificatie voor ons op een baan waarvan we vooraf niet wisten hoe we het er zouden doen. Dat is dus hoopgevend. Zolang Kevin en ik elkaar dit keer niet raken bij de start, moet het wel goedkomen met de race.”

Charles Leclerc (Sauber), 9e, tegen Sky Sports: “Onze snelheid in de kwalificatie was goed. Hopelijk leggen we in de race net zo’n goed tempo aan de dag als in Silverstone.”

Daniel Ricciardo (Red Bull), 15e: “Ik was er op voorbereid en had tijd om het te verwerken. Ik richt me nu op de uitdaging morgen. Ik start achteraan vanwege de motorwissel, maar er valt nog plezier te hebben. Lewis Hamilton staat ook ver naar achteren, dus het wordt leuk om te zien wie het snelste naar voren komt. Onze lange runs waren best goed.”

Lewis Hamilton (Mercedes), stilgevallen in Q1, tegen Ziggo Sport: “Ik heb het al verwerkt. We gaan door, doen onze uiterste best en hopen op het beste. Ik zal niet zoals vier jaar geleden van achteraan terugkomen naar het podium. Maar ik zal zien wat ik kan doen.”

Nico Rosberg, wereldkampioen 2016 bij Sky Sports: “Deze lichaamstaal heb ik nog nooit gezien bij Lewis. Het begon al in Silverstone, maar hij ziet er nu helemaal verslagen uit. Ik vermoed dat de versnellingsbak een oplawaai heeft gekregen toen hij wijd reed over de kerbs.”

Esteban Ocon (Force India), 16e: “De reden dat ik niet door Q1 ben gekomen, is dat ik weinig heb gereden voor de kwalificatie. Ik moest in de eerste vrije training mijn auto afstaan aan onze testrijder Nicolas Latifi. Normaal gesproken is dat geen probleem, zoals vorig jaar in Mexico, maar door de regen hebben we vanmorgen ook niet gereden. En met maar één sessie als voorbereiding stap je zo goed als blind de kwalificatie in.”

Stoffel Vandoorne (McLaren), 20e: “Er zit weinig schot in de zaak. Het begon al in Silverstone en ik heb nog steeds veruit de langzaamste auto van het veld. We hebben al veel onderdelen vervangen om te proberen het probleem op te lossen. We zien ook wel wat problemen in de data, maar ondanks alle inspanningen, lijken we geen vooruitgang te boeken. Meer valt er niet over te zeggen eigenlijk. Ik kan alleen maar naar voren.”