Lees hier de interessantste reacties van de coureurs na de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije.

Lewis Hamilton (Mercedes), poleposition: “Geweldig voor het team om met beide auto’s op de voorste startrij te staan. Dat hadden we zeker niet verwacht. Ferrari had het hele weekend de snelste auto en wij probeerden er gewoon zo dicht mogelijk bij in de buurt te blijven. Maar de hemelsluizen gingen open en dat zorgde voor een open speelveld. De omstandigheden waren erg lastig. Aan het begin was het nog deels droog en het werd steeds natter. Je wist dus nooit hoeveel grip je kon verwachten als je bij een bocht aankwam. Het was zoeken naar de juiste lijn. We moesten op onze tenen lopen, als balletdansers, niet dat ik daar ervaring mee heb. Het was een emotionele achtbaan. Nu gaan we er alles aan doen om de rode brigade achter ons te houden.”

Valtteri Bottas (Mercedes), 2e: “Op het moment dat ik de lijn passeerde, dacht ik dat ik pole had. Maar Lewis deed het nog net iets beter. We hadden maar één doel toen we nog een nieuwe set regenbanden haalden en uiteindelijk kwam ik net iets tekort. Maar het had veel slechter kunnen zijn. Ik kijk uit naar de strijd morgen.”

Kimi Räikkönen (Ferrari), 3e: “Het was geen ideale kwalificatie. Het goede is dat de auto plezierig was om in te rijden in de regen. Ik had wat pech met mijn laatste run, want ik kwam achter een Haas terecht en had nagenoeg geen zicht. Onder deze omstandigheden hadden we een kans om vrij comfortabel op pole te komen, maar het mocht niet zo zijn. Morgen is een nieuwe dag, we blijven het proberen.”

Sebastian Vettel (Ferrari), 4e: “Het was geen gemakkelijke sessie. Je probeert er alles uit te persen, maar ik was niet degene die er het meeste uit kreeg. Met dit lastige weer is het makkelijk om even dwars te gaan of wat te vroeg te remmen. Het is moeilijker om een perfecte ronde te rijden. We zaten er niet ver vandaan, maar staan wel op achterstand. Op een droge baan was de uitkomst wellicht anders geweest, maar dat was niet het geval. Het zou beter zijn als het morgen droog is.”

Carlos Sainz (Renault), 5e tegen Ziggo Sport: “Het was een gok om buiten de blijven in Q3 en geen nieuwe set regenbanden te halen, maar het pakte goed uit. Ik was met zo’n goede ronde bezig, dat er geen tijd meer was om een pitstop te maken, maar ik wilde hem afmaken. En ik was sneller dan een Ferrari en een Mercedes, dus het was het waard. Misschien had ik op het eind nog iets sneller kunnen gaan op verse banden, maar het was mooi zo. We zijn zowel op een droge als natte baan snel, dus ik ga goed slapen vannacht en verschijn morgen gelukkig aan de start ongeacht de weersomstandigheden.”

Max Verstappen (Red Bull), 7e tegen Ziggo Sport: “Het liep gewoon niet. Ik had geen grip en dan houdt het op in de regen. Het hele jaar loopt het al niet zo lekker in de regen en op koude banden zoals bij herstarts. Dat was vorig jaar wel anders. De auto werkt niet, ik weet niet waar het aan ligt. Op dit moment hoeft het van mij morgen dan ook niet te regenen. Ook op het droog zijn we niet snel genoeg, we verliezen te veel op het rechte stuk. Zonder rare dingen voorin worden we vijfde. Met strategie en op pure snelheid moeten we de Toro Rosso’s en Sainz wel kunnen pakken.”

Daniel Ricciardo (Red Bull), 12e tegen Ziggo Sport: “Q2 begon droog, maar het begon vrijwel direct te regenen. Hoe verder je vooraan rijdt, hoe meer voordeel je had. Ik zat net achter Stroll die spinde en moest die ronde dus afbreken. En daarna was de baan een stuk slechter. Het is frustrerend. Door omstandigheden buiten onze macht moet ik weer van achteren komen en op dit circuit zat ik daar zeker niet op te wachten. Ik zal alles geven en er iets van proberen te maken.”

Stoffel Vandoorne (McLaren), 16e tegen Ziggo Sport: “Dit weekend was voor mij min of meer een nieuwe start. Het begon in ieder geval beter dan de voorgaande twee weekenden. Ik heb weer een normaal gevoel in de auto. Tijdens de kwalificatie is het altijd even afwachten hoe het verloopt. We zaten een beetje in de verkeerde golfbeweging, waardoor ik geen ronde kon rijden toen de baan het beste was. Maar ik ga zeker met een beter gevoel de race in.”