Het team van Williams was blij verrast toen haar coureurs zondag op een negende en tiende plek over de finish kwamen. Het team wist zo knap terug te komen van een dramatische kwalificatie.

“Het resultaat verraste ons echt”, zegt adjunct-teambaas Claire Williams tegen Autosport. “Ik ben ontzettend trots op onze coureurs, ze hebben geen makkelijk weekend achter de rug.”

Op zaterdag leek het weekend voor Williams zich te ontvouwen tot een drama, toen Felipe Massa en Lance Stroll de slechtste kwalificatie van het seizoen reden. Massa kwalificeerde zich op een zeventiende plek, Stroll één plek daarachter. In het vierkantje na de kwalificatie legde Massa de schuld bij de banden: het lukte de coureurs niet deze in het raamwerk te krijgen.

Maar in de race kwam het geluk Williams tegemoet. In de eerste bocht wonnen beide coureurs zeven plaatsen, mede door het race-incident tussen Daniil Kvyat, Max Verstappen en Fernando Alonso. Zowel Massa als Stroll had daarna een goede pace te pakken en ze finishten nipt in de punten.

Voor Williams was het weekend in Oostenrijk zo het eerste dit jaar waarin beide coureurs in de punten eindigden. “Dat hadden we hier niet verwacht, zeker niet na de kwalificatie”, zegt Claire Williams. “Het ongeval bij de start gaf ons een goede kans, daarbij hadden beide coureurs een goede start. Vervolgens reden ze allebei een foutloze race, mede dankzij de engineers.”

Ook technisch directeur Paddy Lowe was aangenaam verrast door het resultaat. “We zijn blij met het resultaat, daarbij meegenomen dat we de race vanuit het achterveld startten.”

Wat nu precies het probleem was tijdens de kwalificatie is Lowe nog niet duidelijk. “We moeten de data goed analyseren en kijken of daar wat uit komt. Het is vreemd dat de auto niet presteerde tijdens de kwalificatie, maar wel tijdens de race. Het was de eerste keer dat we dit probleem hadden.”

Williams staat op dit moment op een vijfde plek in het kampioenschap, maar wordt op de voet gevolgd door Toro Rosso, met 40 om 33 punten.