Van tevoren zetten ze bij Williams in op een podiumplek, maar daar kwam niets van terecht. Het team moest het in Suzuka doen met een vijfde plek voor Valtteri Bottas.

Na de start zag het er nog goed uit voor Bottas, die zijn derde startplek wist vast te houden. Vlak na zijn eerste pitstop zag hij echter Nico Rosberg langszij komen, en bij zijn tweede bandenwissel ook Kimi Räikkönen.

Teleurstelling dus bij de Fin. “Geen perfecte dag voor ons, maar we hebben tenminste nog tien punten”, zegt hij. “Ik hoopte vooraf op een podiumplek, maar we waren niet zo snel als verwacht. Het was lastig om te verdedigen tegen de snellere auto’s en ik denk ook dat we de laatste stop eerder hadden moeten doen. Maar achteraf is het makkelijk praten.”

Massa in achterhoede

Felipe Massa, die als vijfde vertrok, was nog voor de eerste bocht veroordeeld tot een bijrol in de achterhoede. “Ik had een slechte start en botste met Ricciardo”, legt de kleine Braziliaan uit. Tegen de tijd dat hij zijn beschadigde bolide terug naar de pits had gestuurd, lag Massa al een ronde achter.

“Tenzij er nog een wonder zou gebeuren, was het toen gewoon einde verhaal”, aldus Massa. “Het was een erg vervelende dag voor mij. We hebben weliswaar lekker gescoord voor het constructeurskampioenschap, maar ik had de auto om daar ook een bijdrage aan te leveren. Dat moet dan bij de volgende race maar gebeuren.”