Het team van Williams onderzoekt waarom het na een prima seizoensstart lijkt terug te zakken in verhouding tot haar directe rivalen.

Eén van die rivalen is Force India, dat juist in de lift zit en openlijk op de vierde plek in het WK mikt die Williams momenteel in handen heeft. Dat team is de laatste tijd flink ingelopen op Williams, terwijl Red Bull – de nummer drie in het WK – juist is weggelopen bij Williams.

Pat Symonds, de technisch directeur van Williams, vertelt aan Autosport dat het team denkt dat het probleem voor een groot deel ligt bij hoe de Williams FW38 met de banden omspringt: “Maar dat is niet het enige, dus we moeten verder kijken dan dat als we onze performance terug willen vinden.”

Formula One World Championship 2016, Round 10, British Grand Prix, Silverstone, England, Sunday 10 July 2016 - Valtteri Bottas (FIN) Williams FW38.

Williams heeft het aan de stok met Force India.

Symonds benadrukt daarbij dat Williams ‘eerlijk moet zijn’ over haar eigen werk. Wat hij nu al toegeeft, is dat de FW38-bolide iets te kort schiet qua aerodynamica. “Force India heeft sinds Spanje goede stappen gezet op aerodynamisch vlak en wij hebben ze ogenschijnlijk niet kunnen bijbenen.”

Williams komt komend weekend, in Hongarije, wel met een nieuwe vloer voor de auto. Dat moet flink wat opleveren volgens Symonds, die aangeeft dat er nog wat meer dingen ‘in de pijplijn zitten’, maar Williams de focus qua aerodynamisch ontwikkelingswerk al naar de 2017-auto heeft verlegd.

De terugval
Na vier races stond Williams ook al vierde in het WK, maar had het met een score van 51 punten zicht op de nummer drie Red Bull, dat op 57 stond. Daarnaast was het gat naar de toenmalige nummer vijf Haas maar liefst 29 punten, terwijl Force India toen slechts achtste stond met acht punten.

Sinds race vijf, in Spanje, heeft Red Bull stappen gezet en bracht Force India een grote update. Red Bull heeft inmiddels meer dan twee keer zoveel punten als Williams, dat op 92 staat, terwijl Force India volgt met 73. “Ik ben er echter zeker van dat we de vierde plek kunnen vasthouden”, stelt Symonds.