De snelheid die het team van Williams tijdens de wintertests toonde, is echt. Dat benadrukt technisch directeur Pat Symonds tegenover Autosport.

“De afgelopen jaren zag je vaak dat teams zich tijdens de wintertests minder snel voordeden dan ze daadwerkelijk waren, maar ik denk niet dat dat dit jaar het geval is geweest, om de doodeenvoudige reden dat iedereen wilde weten waar hij staat nu de regels zo op de schop zijn gegaan”, stelt Symonds.

“Wij hebben in ieder geval een erg rechtdoorzee programma afgewerkt. We hebben laten zien wat we in huis hebben, en ik denk dat dit voor de meeste andere renstallen ook het geval was.”

“Misschien dat er een aantal jongens met iets meer benzine hebben gereden tijdens hun kwalificatiesimulaties, maar dan heb je het waarschijnlijk over minieme verschillen”, zegt Symonds, die denkt dat de meeste racesimulaties hoe dan ook oprecht waren: “Want de brandstoftanks kunnen tegenwoordig nog maar honderd liter bevatten, dus het is niet zo dat er met meer benzine gereden kon worden.”

Al met al kan Williams – dat in Bahrein met Felipe Massa de snelste tijd neerzette tijdens de acht testdagen daar – met vertrouwen afreizen naar Melbourne voor de seizoensopener. “We hebben al ons huiswerk af en zijn tijdens de tests telkens tot de limiet gegaan, dus volgens mij zijn we zo goed voorbereid als mogelijk is”, besluit Symonds, die voor Melbourne op ‘een goede puntenklassering’ hoopt.