Dat Williams qua strategie ogenschijnlijk nooit eens een gokje waagt, en dit ook eind 2014 – toen het achter Mercedes het tweede team was – niet deed, is volgens Rob Smedley niet laf, maar slim.

Dat verklaart de performance chief van het team uit Grove tegenover Autosport. Volgens Smedley zijn zeges buiten bereik voor Williams en behoorden ook podiumplekken tijdens de eerste zes races van 2015 niet tot de mogelijkheden. Dat Williams in vijf van de eerste zes races Grands Prix punten heeft gescoord en daarbij doorgaans op de posities vier tot en met zes is gefinisht, was volgens Smedley het maximale.

“We hebben de punten gescoord die haalbaar voor ons waren en ik zie dat als een grote verbetering vergeleken met vorig jaar”, stelt Smedley zelfs, verwijzend naar hoe Williams begin 2014 geregeld punten liet liggen. “We kwalificeren ons en finishen dit jaar steevast op de hoogst mogelijke plekken die voor ons beschikbaar zijn en waar we recht op hebben. Dat komt misschien saai over, maar we halen er wel het maximale uit”, benadrukt Smedley.

“Zomaar wat dobbelen en een gok nemen qua strategie, in de hoop dat alles jouw kant op valt en je met veel geluk een uitschieter hebt, is niet meer van deze tijd”, meent de Engelsman, wiens team ondanks dat het dit jaar nog geen podiumplekken heeft gescoord op de derde plaats bij de constructeurs staat en volgens Smedley tijdens de komende drie Grands Prix een flinke stap vooruit kan maken qua performance.