Het wordt niet makkelijk voor Williams om de derde plaats bij de constructeurs die het in 2014 en 2015 behaalde, in 2016 vast te houden. Dat denkt kopstuk Rob Smedley.

“Net als in 2014 en 2015 weer derde worden, is voor ons het minimale waar we voor 2016 op inzetten, maar het zal moeilijker worden om dit voor elkaar te krijgen dan het de afgelopen twee seizoenen was”, voorspelt head of performance engineering Rob Smedley in gesprek met Autosport.

Eén van de redenen hiervoor, volgens Smedley, is dat Williams in 2014 profiteerde van fouten van anderen en zodoende veel punten en podiumplekken kon oppakken. “2015 was daarom al een lastiger jaar – want toen deden zich voor ons minder van dat soort kansen voor – en 2016 zal alleen maar nog lastiger worden.”

Smedley: ‘Massa doet het goed in leidersrol’

Smedley met Williams-coureur Felipe Massa.

Tegenstanders
Smedley erkent verder namelijk dat Ferrari – vierde in 2014, maar tweede in 2015 – als team ‘een stuk sterker is geworden’. Hij houdt er daarnaast rekening mee dat Williams veel tegenstand kan verwachten van Red Bull en Force India, de nummers vier en vijf van vorig jaar, terwijl er volgens Smedley wel meer in 2015 achter Williams geklasseerde teams zijn die ‘hun zaakjes goed voor elkaar beginnen te krijgen’.

“Je moet er dus ook rekening mee houden dat iedereen je kan verslaan. Als je er vanuit gaat dat het wel goed komt, gaat het met je eigen team vaak de verkeerde kant op”, vervolgt Smedley, die benadrukt dat Williams hard heeft gewerkt om haar zwakke punten van 2015 te verbeteren.

Het team is verder enkele ‘nieuwe ontwikkelingspaden ingeslagen’, vertelt Smedley. Wat Williams ten slotte ook nog moet helpen, is dat het de doorontwikkeling van haar 2015-bolide relatief vroeg staakte en zich gedurende een groot deel van 2015 al in grote mate op het ontwerp van de 2016-auto concentreerde. “Hopelijk betaalt die gok zich uit.”