Het team van Williams heeft op vrijdagochtend, enigszins verrassend, haar 2016-bolide online gepresenteerd. De FW38 lijkt in grote lijnen erg op zijn voorgangers.

Na eerdere livery presentaties van Renault en Red Bull, is Williams het eerste team dat daadwerkelijk een 2016-bolide presenteert.

De FW38, die is uitgevoerd in de klassieke kleuren van titelsponsor Martini, stamt als auto onmiskenbaar af van de FW37 van 2015, met wederom een korte, stompe neus. De grootste verandering is, ogenschijnlijk, dat de naar binnen curvende sidepods strakker getrokken zijn, net als de bijpassende motorkap, die wederom opvallend kort is en eindigt met ‘staartvin’. Dit geeft de achterkant van de nieuwe Williams een ranker voorkomen.

Updates
Technisch directeur Pat Symonds beaamt dat de FW38 een duidelijk te herkennen voorvader heeft in de FW37. “Dat was een behoorlijk goede auto, dus we hebben ons er vooral op geconcentreerd het ontwerp op bepaalde punten te verbeteren, zonder daarbij de sterke punten van de FW37 teniet te doen.”

“De FW37 was erg sterk op snelle circuits, maar niet op trage circuits of baandelen. We hebben er dus veel tijd in gestoken dat op te lossen. Hopelijk is dat gelukt”, vertelt Symonds, die aangeeft dat Williams verder qua elk onderdeel en concept heeft geprobeerd de grens te verleggen.

De auto zoals hij vandaag door Williams is getoond, is hoe dan ook nog niet de definitieve versie, vertelt adjunct-teambaas Claire Williams. “Er zitten al updates in de pijplijn die nog voor de openingsrace geïntroduceerd moeten worden en we zijn sowieso van plan de FW38 het hele jaar door te blijven verbeteren.”

Doelstelling
Williams is de afgelopen twee seizoenen als derde bij de constructeurs gefinisht. Dat is nu weer het doel, maar, zo erkent teambaas en eigenaar Frank Williams, die klassering vasthouden is ‘een uitdaging op zich’. Toch wil Williams niet alleen het succes van de laatste jaren herhalen. Het zet in op meer: “Alleen winnen is uiteindelijk goed genoeg.”

Aan coureurs Felipe Massa en Valtteri Bottas de taak dat op het circuit te doen. Massa en Bottas, die hun derde jaar als duo ingaan, werken volgens Williams goed samen en de stabiliteit bij de coureurs én de technische staf moet het team verder helpen vooruit te komen.

Massa & Bottas
Felipe Massa benadrukt veel vertrouwen in het team te hebben en verwacht veel van de FW38. “Het team heeft er immers hard aan gewerkt en we hebben onze uiterste best gedaan om vast te stellen op welke vlakken we ons moeten verbeteren. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de auto het doet.”

Dat is Valtteri Bottas ook, zo maakt hij duidelijk. “Dit is een goede winter voor het team geweest en voor zover ik het kan zien, gaat het de goede kant op met de ontwikkeling van de nieuwe auto. Als team willen we weer races winnen. Ik twijfel er niet aan dat we ons verbeterd hebben, dus we gaan vechten voor betere resultaten.”