Williams-nieuwkomer Lance Stroll staat onder druk om meer te laten zien, maar moet die druk juist loslaten om beter te kunnen presteren.

Dat denken adjunct-teambaas Claire Williams en technisch directeur Paddy Lowe. Na vijf races staat de achttienjarige Stroll op nul punten, terwijl teamgenoot Felipe Massa er achttien heeft en de ervaren Braziliaan de jonge Canadees bovendien vijf van de vijf keer heeft verslagen in de kwalificatie.

Stroll moet zichzelf minder onder druk zetten, dan komt het wel goed volgens Williams.

Williams haalt echter aan dat de stap van de Formule 3 naar de Formule 1 die Stroll afgelopen winter heeft gezet, groot is. “Mensen onderschatten dat, denk ik, net zoals ze onderschatten hoezeer dit soort jongens zichzelf onder druk zetten”, vertelt ze Sky Sports.

“Lance zou echter juist baat hebben bij meer rust om en in zijn hoofd. Dan kan hij laten zien wat wij weten dat hij kan. Als de druk er een beetje vanaf is, denk ik dat hij als de brandweer gaat”, zegt Williams, die denkt dat Stroll in die zin dus ‘een stapje terug moet doen’.

“Als team doen wij dit al veertig jaar. We weten hoe het spelletje werkt en hoe we jong talent moeten begeleiden”, adviseert ze hem zichzelf minder onder druk te zetten en open te staan voor zijn omgeving. Volgens Lowe moet Stroll daarbij ook genieten van het rijden, zo vertelt hij Reuters.

Claire Williams met Paddy Lowe.

“Als je dat niet doet, zal het ook niet goed gaan, al is het met alle druk eromheen makkelijker gezegd dan gedaan”, weet Lowe, die denkt dat Stroll vooral onder veel druk staat door de manier waarop hij de Formule 1 heeft bereikt: met titels op zak, maar ook met geld van zijn vader.

“Coureurs zijn daarbij van nature ook super competitief. Ze zetten zichzelf onder enorm veel druk als ze denken dat ze niet goed genoeg presteren. Dat wordt dan een soort vicieuze cirkel waarin de druk steeds groter wordt, en het is niet makkelijk dat los te laten.”

Volgens Claire Williams is het hoe dan ook te vroeg voor zorgen om Stroll. “Natuurlijk, als de resultaten uitblijven, wordt de druk groter, maar ik denk dat hij in een goed ritme kan komen, met het juiste momentum. Hij is erg vastberaden en kan dit aan qua karakter.”