Williams-testrijder Susie Wolff hangt haar helm eind dit jaar aan de wilgen. De 32-jarige Schotse, die eerder in de DTM racete, vindt het tijd om dit hoofdstuk te sluiten en zich op andere zaken te richten.

“Ik wil Williams enorm bedanken voor de kans die ze me de afgelopen jaren hebben gegeven, want ik heb daardoor mijn droom om een Formule 1-auto te besturen, bereikt”, vertelt Wolff in de eerste plaats in een persbericht van het team, waarvoor ze nog tot eind dit jaar in functie zal blijven.

In een column voor The Huffington Post voegt Wolff daaraan toe dat ze het simpelweg tijd vindt om te stoppen. “Ik doe eind dit jaar nog mee aan de Race of Champions, en dat is het dan.” Wolff schrijft verder dat ze het gevoel heeft dat ze ‘heel dichtbij’ een Grand Prix-start in de Formule 1 is gekomen, maar dit ‘door gebeurtenissen eerder dit jaar en het huidige klimaat in de sport’ niet is gelukt en ook niet zal gebeuren.

Wolff refereert daarbij naar hoe Williams – toen vaste kracht Valtteri Bottas mogelijk een race moest missen wegens een blessure – haar niet als serieuze vervanger zag en prompt de ervaren Adrian Sutil contracteerde als reserve. Uiteindelijk kon Bottas gewoon racen, maar Wolff heeft er geen geheim van gemaakt dat het haar pijn heeft gedaan dat Williams wat dat betreft geen vertrouwen in haar had.

Voor Wolff stond haar tijd in de Formule 1 niet alleen in het kader van het bereiken van het hoogste niveau als coureur, maar kwam het ook de hoop te symboliseren dat er ‘eindelijk weer eens een vrouwelijke coureur op de grid zou staan’. “Er waren mensen die dat graag wilden zien gebeuren, maar ook mensen die er tegen waren.”

Wolff sluit af met de gedachte dat ze denkt dat de Formule 1 bereikbaar is voor vrouwen en de sport er ook klaar voor is. “Maar”, plaatst ze een belangrijke kanttekening. “Ik zie het niet op korte termijn gebeuren. Er zijn twee grote problemen: er zijn niet genoeg meisjes die karten en er is geen vrouwelijke coureur als rolmodel.” Dat laatste is belangrijk volgens Wolff: “Want sommige dingen moet je zien voor je gelooft dat ze mogelijk zijn.”

Wolff, die zich hierna extra gaat inzetten voor initiatieven voor vrouwen in de autosport, was sinds 2012 aan Williams verbonden. Ze kwam in totaal tijdens vier testdagen en vier vrije trainingen in actie voor het team uit Grove. In 2014 werd ze daarbij de eerste vrouw in 22 jaar tijd die meedeed tijdens een raceweekend, toen ze in Groot-Brittannië meedeed aan de eerste vrije training.