Mocht Williams-coureur Valtteri Bottas over twee weken niet fit genoeg blijken om in Maleisië te racen, dan hoeft testrijder Susie Wolff er niet op te rekenen dat ze als zijn vervanger haar Grand Prix-debuut kan maken.

Dat vertelt Claire Williams, de adjunct-teambaas van de formatie uit Grove, althans aan de BBC. “Susie is onze testrijder, niet onze reserverijder”, benadrukt ze, waarbij ze ook gelijk beklemtoont dat het nog helemaal niet vaststaat dat Bottas – die in Australië wegens rugklachten op doktersadvies verstek moest laten gaan – er ook in Maleisië niet bij zal zijn: “Dat is nog afwachten en ook niet aan mij om te zeggen.”

Volgens Wolff heeft Bottas last van ‘een scheurtje’ in een rugwervel. De Fin slaagde er zondag op het circuit onder toeziend oog van de FIA-doktor wel in binnen vijf seconden uit zijn auto te klimmen, wat een eis is om mee te mogen doen, maar had daarbij zoveel pijn dat de medische gedelegeerde hem verbood te racen. Wat ook nog meespeelde bij de beslissing, was de angst dat racen Bottas’ kwetsuur erger zou maken.

Aan een scenario waarin Bottas over twee weken ook in Sepang nog niet mee kan doen, wil Williams ‘nog niet denken’. “Maar het is vanzelfsprekend dat we een vervanger inzetten als zou blijken dat Valtteri nog niet fit genoeg is”, al zat dat Wolff dus niet zijn.

Williams heeft behalve Susie Wolff ook de Brit Alex Lynn nog in de boeken staan. Aangezien Wolff nergens op hoeft te rekenen ondanks dat ze kan bogen op deelname aan twee vrijdagtrainingen en drie officiële testdagen, daar komt Lynn net uit de GP3 en kan hij slechts een halve testdag in de Formule 1 overleggen. Ook de zogenaamde ‘ontwikkelingscoureur’ van Williams lijkt dus geen realistische optie als vervanger voor Bottas.

Wie door de BBC naar voren wordt geschoven als mogelijke kandidaat, is de Duitser Pascal Wehrlein. Hij is testcoureur en beschermeling van het fabrieksteam van Williams’ motorleverancier Mercedes. Wehrlein heeft net als Wolff en Lynn echter geen Grand Prix-ervaring.