*

Williams wil races winnen in 2015

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

18 december 2014 11:23

Williams wil races winnen in 2015
Sutton Images

De revelatie van dit jaar was ontegenzeggelijk het team van Williams. Voor het eerst in tien jaar kon het Britse team weer om de podiumplaatsen strijden, maar dat vindt adjunct-teambaas Claire Williams niet genoeg: volgend jaar moet er gewonnen worden.

“Het doel voor volgend jaar is heel duidelijk: races winnen”, zegt Williams. Daar gaat het team dan ook alles op alles voor zetten, weet de dochter van teameigenaar Sir Frank Williams. “Alle engineers, en de rest van het personeel in de fabriek, weten precies wat ze moeten doen om die doelstelling te halen.”

Na, vanaf de beëindiging van de fabrieksdeal met BMW, steeds verder af te zijn gegleden naar de achterhoede, was Williams dit jaar weer vooraan het veld terug te vinden. Coureurs Valtteri Bottas en Felipe Massa scoorden samen negen podiumplaatsen. Niet gek, want de FW36 was, zeker aan het einde van het seizoen, regelmatig de op één na snelste auto van het veld. “In de tweede helft van het jaar zijn we Mercedes behoorlijk genaderd, dus ik zou niet weten waarom we ze volgend jaar niet helemaal ik kunnen halen”, zegt Williams strijdlustig.

Geen teleurstelling

Teleurgesteld dat Williams de derde in het constructeurs-WK binnensleepte – in plaats van de tweede, die niet onverdiend was geweest – is de adjunct-teambaas allerminst. “Dit is magisch voor ons team. Ik ben zo trots op iedereen”, zegt ze. “Om van de negende naar de derde plek te gaan, is misschien wel één van de grootste sprongen voorwaarts in de autosportgeschiedenis. We hadden misschien nog wel beter gekund, maar aan zo’n prestatie is niets teleurstellends.”

Williams laat zich echter niet het hoofd op hol brengen door alle euforie. Ze blijft realistisch over de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen. “Het gaat ook om wat de concurrentie doet: we weten niet wat Ferrari gaat doen, en waar Red Bull staat. En het is ook maar raden naar wat er met het motorreglement gaat gebeuren”, weet de Britse. “Dus het is allemaal spannend, maar dat is ook precies de charme van de Formule 1.”

Lees meer over

Williams