Williams legde het in de kwalificatie in Mexico af tegen Red Bull, dat het als rivaal ziet in de strijd om de derde plek bij de constructeurs. De formatie uit Grove hoopt de rollen zondag daarom om te draaien.

Hoewel Williams met een score van 220 punten met nog drie races te gaan op een voorsprong van 70 punten op Red Bull kan bogen, wil Williams de renstal van de energiedrankfabrikant niet onderschatten en ook nog niet uitvlakken.

Dat Red Bull-coureurs Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo zich op de plekken vier en vijf kwalificeerden, direct voor Williams-rijders Valtteri Bottas en Felipe Massa, wordt dan ook als een nederlaag gezien, al was het met een verschil van nog geen twee tienden een nipte nederlaag.

“Het scheelde niet veel, maar we hebben het net verloren. We zijn ook wat teleurgesteld, want gezien hoe goed we ons hadden voorbereid, hadden we zeker vierde en vijfde kunnen worden”, stelt head of performance engineering Rob Smedley.

Volgens de Brit is het nu zaak om de rollen zondag om te draaien aan de hand van ‘de strategie en het grijpen van de kansen die zich voordoen’. Wat verder een wapen is, zo benadrukt Bottas, is dat de Mercedes-motor achterin de Williams-bolides sterker is dan de Renault-motoren van Red Bull. “Onze hogere topsnelheid zou ons moeten helpen de Red Bulls in te halen”, denkt Bottas, die zich dan ook ten doel heeft gesteld ‘naar voren te komen’.

Ook teamgenoot Massa meent dat Williams eigenlijk niet tevreden mag zijn met het kwalificatieresultaat. Voor de Braziliaan verliep de sessie wat merkwaardig, want hij slaagde er tijdens zijn tweede run in Q3 – met nieuwe banden – niet in zijn eerdere tijd te verbeteren. Hierdoor verwacht Massa dat ook de race wel eens moeilijk kan worden en vreemd kan verlopen. “Crashes, spins, regen: het zit er waarschijnlijk allemaal in en het kan dus een race worden waarin alles snel verandert. Ik hoop los van dat alles echter dat we naar voren kunnen komen”, verklaart ook hij.