Wirth: ‘Schumacher kan simulatorziekte overwinnen’
Volgens de technisch directeur van Virgin, Nick Wirth, kunnen ook oudere coureurs als Michael Schumacher wennen aan het werken in een moderne Formule 1-simulator.
Wirth heeft zelf een paar jaar heeft gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen, supermoderne simulator. Michael Schumacher heeft volgens hem moeite om te werken in een simulator vanwege een generatiekloof. “Jongere coureurs zijn meer gewend aan het spelen van computerspelletjes. Zelfs het spelen van Call of Duty, waar je alle kanten opdraait, maakt hun niet ziek.”
“Zij zijn er dus aan gewend en hun hersens zijn er goed voor geprogrammeerd”, meent Wirth. “Mijn zoon springt om de haverklap in de F1-simulator en dat heeft nooit voor een probleem bij hem gezorgd. Het heeft met de generatie te maken. Ik ben ervan overtuigd dat Michael vroeger niet zoveel spelletjes heeft gespeeld. Hij kan echter zeker van zijn simulatorziekte genezen.”
Wirth neemt David Brabham als voorbeeld. De Australische coureur is ruim drie jaar ouder dan Schumacher , startte in 24 Grands Prix en won in 2009 met een Peugeot de 24 uur van Le Mans. “Brabham is een leeftijdsgenoot van mij en heeft de meeste invloed gehad op de ontwikkeling van de simulator. Hij kan er fantastisch mee overweg, maar had aanvankelijk ook last van simulatorziekte.”
“Het is een intrigerende kwaal en heeft te maken met de evolutie van de mens. Je brein vergelijkt telkens wat je ogen zien en wat je denkt te zien, wat de oorzaak van simulatorziekte is”, vertelt Wirth, die de kwaal verder toelicht.
“Als onze voorouders iets aten waarvan ze ziek werden, werden ze misselijk. Hetzelfde verhaal gaat op met het drinken van teveel alcohol, wat ook een soort van vergiftiging is, waardoor je je evenwichtsgevoel verliest. Dit onderbreekt het contact tussen wat je ziet en wat je denkt te zien. Je lichaam denkt dan maar een ding: ‘wegwezen’. Daardoor raak je ziek.”
“Dit is de reden voor wagenziekte als je in de auto een boek leest en je dus naar iets kijkt dat stil staat terwijl je hersens snelheid detecteren”, meent Wirth, die eraan toevoegt dat je er eenvoudig van kunt genezen. “Het is een kwestie van trainen. Brabham ging aanvankelijk na tien ronden al met een wit gezicht naar huis. We wisten de bewegingen te verbeteren en begrepen waar het probleem vandaan kwam en nu is hij niet meer uit de simulator te krijgen.”