*

Wolff: ‘Gaan Brawn missen, maar moesten veranderen’

Daan de Geus

Daan de Geus

5 jaar geleden

Wolff: ‘Gaan Brawn missen, maar moesten veranderen’
Sutton Images

Mercedes-teambaas Toto Wolff denkt dat het Duits-Engelse team haar voormalige teambaas Ross Brawn gaat missen, maar benadrukt dat de renstal wel een nieuwe structuur moest invoeren.

Brawn nam eind 2013 afscheid van Mercedes, omdat hij als teambaas de eindverantwoordelijkheid wilde hebben, maar Mercedes de bestuurlijke verantwoordelijkheden en taken juist wilde verdelen over verschillende kopstukken, als deel van haar nieuwe filosofie.

Na het vertrek van Brawn hebben Toto Wolff en Paddy Lowe de taken verdeeld, met Lowe als executive director (technical) en Wolff als executive director (business) en motorsportchef van Mercedes in het algemeen.

Gemis
Hoewel Wolff (uiteraard) alle vertrouwen heeft in de nieuwe bestuurssamenstelling, denkt hij toch dat de afwezigheid van Brawn gevoeld zal worden: “Als iemand als Ross vertrekt, heeft dat altijd impact”, verklaart hij tegenover Autosport.

“Ross was immers een echte leider en iemand die het team de goede richting op wist te sturen. We zullen hem dus zeker gaan missen, vooral als het er straks tijdens een raceweekend om gaat spannen en stressvol wordt.”

Nieuwerwets
Dat gezegd hebbende was de restructurering noodzakelijk, zo benadrukt Wolff in interview met Formula1.com. “De klassieke rol van een teambaas of -eigenaar die in zijn eentje alles regelt, is achterhaald. Het is ouderwets om nog in dat soort termen te denken.”

“De Formule 1-teams van vandaag de dag zijn namelijk enorm complexe en professionele organisaties. We hebben het niet meer over teams waar honderd tot tweehonderd mensen rondlopen die je in je eentje kunt aansturen. Die tijd ligt achter ons.”

“De situatie is te vergelijken met die in het voetbal. Ook daar heeft niet één iemand de touwtjes meer in handen bij een club, maar is het werk verdeeld tussen een veldtrainer, een teammanager en iemand die de commerciële kant in de gaten houdt.”

“De structuur die wij geïmplementeerd hebben, is in die zin niet anders. Het valt te vergelijken met de organisatie van ieder ander groot bedrijf, waar leden van het management beslissingen nemen op basis van wat hun kwaliteiten zijn.”

“Voor ons betekent dit dat Paddy zich met de technische en sportieve kant bezighoudt, terwijl ik me op de commerciële, zakelijke en politieke kant richt. Voor het team als geheel is het belangrijkste echter dat we samenwerken en onze vaardigheden combineren.”

Foto: Wolff (rechts) met Brawn (midden) en Lowe.