Mercedes-teambaas Toto Wolff vindt dat er geen excuus is voor de tactische fout, die Lewis Hamilton zondag van een zekere overwinning beroofde tijdens de Grand Prix van Monaco.

Hamilton genoot van een comfortabele voorsprong op teamgenoot en aartsrivaal Nico Rosberg, toen vanwege Max Verstappens ongeluk de safety car de baan op kwam. Mercedes riep Hamilton binnen voor nieuwe banden, en omdat Rosberg en Sebastian Vettel geen stop maakten, zakte de wereldkampioen naar de derde plaats.

“We hebben een rekenfoutje gemaakt”, verklaart Wolff de blunder. “We dachten dat we ons een stop konden veroorloven, om op de zachtere band Vettel van het lijf te houden. Nico en Sebastian hadden ook een stop kunnen maken – toen Lewis bij Rascasse was, reden zij nog niet eens bij Tabac.”

Teambeslissing

De schuld rust volgens Wolff niet op de schouders van één bepaalde persoon. “Het was een teambeslissing”, zegt hij. “Je neemt zo’n besluit in een fractie van een seconde. We gebruikten alle input die we hadden van de coureur, de engineers en het management. In dit geval zat een algoritme ernaast.”

“Maar uiteindelijk is er geen excuus mogelijk”, geeft de Oostenrijker toe. “Door de rekenfout leek Lewis’ voorsprong groter dan die eigenlijk was. We zaten er 3,5 seconden naast.”

Wolff twijfelt er ondanks alles niet aan dat Hamilton de tegenslag prima kan verwerken. “Hij mentaal ontzettend sterk en hij zit in een sterke reeks. Natuurlijk zal het hem zwaar vallen om een race die hij had moeten winnen zo te verliezen. Maar hij zal zonder twijfel net zo snel herstellen als normaal.”

Hamilton houdt zich sterk

Ook Hamilton geeft niemand specifiek de schuld van zijn verloren overwinning. “De pitstop was een collectief besluit”, vertelt hij. Hamilton dacht naar eigen zeggen dat de coureurs achter hem naar binnen zouden gaan voor een setje snelle supersofts, en drong er daarom bij het team op aan dat het een goed idee was om zelf ook naar binnen te gaan.

Uiteraard is Hamilton teleurgesteld, maar toch lijkt de Brit zich zoals Wolff voorspelt groot te houden. “Het is moeilijk, maar ik ben wereldkampioen en zo moet ik me ook gedragen. Ik geniet ervan teamleider te zijn, en vandaag heb ik mijn snelheid laten zien. In mijn hart ben ik tevreden, want ik heb er alles aan gedaan.”