Mercedes-teambaas Toto Wolff zou Nyck de Vries graag in de Formule 1 zien, maar legt uit dat het lastig is een racezitje voor de Nederlander te vinden. “Ik kan hem eigenlijk niet echt helpen.”

Dat zegt Wolff terwijl hij in gesprek met Sky Sports de carrièrekansen van De Vries bespreekt. Wolff is uiteraard bij de loopbaan van de 27-jarige coureur uit Sneek betrokken omdat De Vries voor Mercedes in de Formule E racet – en daar vorig jaar kampioen werd.

De Vries is daarnaast al enkele jaren test- en reserverijder bij Mercedes. Zodoende stapte hij in Paul Ricard voor VT1 in bij het team en maakte indruk op Mercedes. De Vries, die in 2019 Formule 2-kampioen werd, wordt de afgelopen jaren geregeld in het silly season genoemd, maar heeft nog geen zitje kunnen vinden.

Podcast: ‘Nyck de Vries heeft laten zien dat als de kans op de Formule 1 er komt, hij er staat’

“Ik kan hem eigenlijk niet echt helpen”, erkent en bekent Wolff wat dat betreft. “We kunnen namelijk moeilijk tegen een ander team zeggen dat ze naar hem moeten kijken en hem moeten overwegen. Dat zou namelijk als inmenging aanvoelen en heeft dan een averechts effect”, stelt Wolff.

Niet blindstaren

Hoewel Wolff al langer zijn best doet De Vries verder te helpen in de Formule 1, waakt hij ervoor dat dit doel de verdere loopbaan van de Nederlander in de weg staat. Als er geen ‘interessant Formule 1-project’ is, zoals Wolff dat noemt, “moeten we hem in zekere zin misschien vrij laten.”

De Vries – die ook een kandidaatcoureur voor Toyota’s endurance-team is – heeft buiten de Formule 1 opties genoeg, weet Wolff. “Hij kijkt naar verschillende opties, in de sportscars en misschien Formule E, maar je moet de hoop nooit opgeven dat de deur naar de Formule 1 op een dag misschien opent.”

Lees ook: Complimenten voor De Vries na Mercedes-sessie: ‘Ik had dichterbij Russell kunnen zitten’