Mercedes-baas Toto Wolff was positief, Lewis Hamilton was positief en zelf was Nyck de Vries ook tevreden over zijn vrije training in de Mercedes. Op Circuit Paul Ricard klokte hij de negende tijd, op een halve tel van teamgenoot George Russell. En dat laatste steekt toch nog een beetje: “Ik ben competitief ingesteld en in dat rondje heb ik een paar tienden laten liggen.”

Een nieuwe regel dit jaar is dat teams twee keer een vrije training moeten laten afwerken door iemand anders dan de twee vaste coureurs. Formule E-kampioen De Vries staat al vaak standby voor Mercedes en werd nu dan ook de sessie gegund. In de auto van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton werkte De Vries de eerste vrije training af: “Het programma was niet zoveel anders dan als Hamilton zou hebben gereden, ik heb iets meer opeenvolgende rondjes gedaan maar uiteindelijk draait het toch vooral om de updates die zijn meegebracht en data verzamelen.”

Dit jaar is het gedrag van de Mercedes een hot topic, details geeft De Vries uiteraard niet maar de Zilverpijlen lijken het stuiteren steeds beter onder controle te hebben gekregen. “Het team heeft al een hoop progressie geboekt, ik heb er niet zoveel last van gehad maar het blijft een topic met deze generatie auto’s. Het zal een element blijven dat vaak besproken wordt, het is inherent aan het nieuwe reglement.”

Foto: Motorsport Images

Lees ook: VT1: Leclerc en Verstappen zetten de toon, De Vries op P9

Uiteindelijk is zo’n kans in een vrije training voor De Vries ook een kans om zich te laten zien, al is echt uitsloven er ook niet bij. “Het is een lastige balans. Dit is Mercedes en daar wil je ook even van kunnen genieten. Zij hebben de afgelopen acht jaar gedomineerd. Je moet rekening houden met hun raceweekend dus je moet je opdracht zo goed mogelijk uitvoeren. Dat wordt van je verwacht, je wilt jezelf laten zien aan de ene kant maar je kan je ook geen fout veroorloven.”

Tijdens de sessie kreeg De Vries ook steun van de aandachtig meekijkende Lewis Hamilton. “Hij zat ook op de radio, je hebt zoveel tools op je stuur tot je beschikking en daar heeft hij mee geholpen en geadviseeerd. Dat was fijne support en dat waardeer ik zeker. Naderhand zei hij mijn sessie goed te hebben gevonden. Dat is natuurlijk mooi.”

Lees ook: In beeld: Nyck de Vries springt voor het eerst in én uit de Mercedes W13

Dat het verschil met George Russell uiteindelijk een halve seconde bedroeg, stak De Vries een beetje. “Iedereen was lovend en positief na de sessie. In alle eerlijkheid, los van dat ik dankbaar ben voor die woorden, ben ik competitief. De sessie was heel competitief, heel sterk op ieder moment. Alleen liet ik iets liggen in mijn run op de zachte band. George deed nog één snel rondje en ik moest opeenvolgende rondjes blijven pushen. Daardoor werd het verschil iets groter gemaakt aan het einde. Omdat ik competitief ben, blijft dat dan hangen.”

Dit was overigens de eerste vrije training waarbij een Mercedes-coureur zijn auto ‘uitleende’. Of De Vries de tweede verplichte training ook gaat doen, kan hij nog niet zeggen. “Ik weet niet wat ik daar nu over kan zeggen, de tijd zal het leren.” Afgaande op de grijns en de twinkeling in de ogen lijkt dat wel goed te komen.

Foto: Motorsport Images