Met de eerste van de laatste twee races voor de boeg, kan de titelstrijd komend weekend in Brazilië beslist worden en weten Nico Rosberg en Lewis Hamilton volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff beter dan wie dan ook hoe het er voor staat.

‘Als Nico wint, is hij kampioen, terwijl Lewis weet wat hij moet doen om zíjn titeldroom in leven te houden’, vat Wolff het scenario van de race van aankomende zondag op het circuit van Interlagos samen. “Nico heeft het dus in eigen hand”, benadrukt Wolff.

Met negentien punten voorsprong kan Rosberg door in Brazilië te winnen, zelf als Hamilton tweede wordt, kampioen worden. Volgens Wolff betekent dit toch niet dat Rosberg extra druk zal voelen: “In zekere zin waarschijnlijk zelfs wat minder, omdat hij na Brazilië nog een kans heeft in Abu Dhabi.”

Hoewel er genoeg andere scenario’s denkbaar zijn die Rosberg de titel kunnen opleveren – zoals dat de Duitser zelfs als Hamilton de laatste twee races wint nog genoeg heeft aan een tweede en derde plek om kampioen te worden – zal hij volgens Wolff hoe dan ook tegen de druk bestand zijn.

“We hebben dit jaar, vooral in de tweede seizoenshelft, genoeg races gezien waarin Nico goed met de druk omgaat.” Aan de andere kant moet Hamilton winnen en weet Wolff dat de Engelsman ‘nooit opgeeft’. “Dat is wat hem één van de groten in deze sport maakt.”

“Lewis heeft al drie titels en 51 zeges achter zijn naam en ongeacht hoe het dit jaar uitpakt, zullen er nog vele successen voor hem volgen”, weet Wolff zeker. “Als team gaan we er alles aan doen om Nico en Lewis alle mogelijkheden te bieden die ze nodig hebben”, belooft hij.

www.sutton-images.com Toto Wolff (AUT) Mercedes AMG F1 Director of Motorsport at Formula One World Championship, Rd14, Italian Grand Prix, Qualifying, Monza, Italy, Saturday 3 September 2016.

Wolff kan lachen: één van zijn coureurs pakt sowieso de rijderstitel en Mercedes heeft de constructeurstitel al op zak.

Rosberg & Hamilton
Na een weekend dat niet ideaal was en waarin Hamilton, zoals hij eerlijk toegeeft, ‘net wat sneller’ was, richt Rosberg zich voor de race in Brazilië gewoon weer op de zege. “Ik hou dus vast aan dezelfde benadering die dit jaar zo goed voor me werkt, door gewoon voor overwinningen te gaan.”

“Er zijn nog twee races te gaan en ik moet me gewoon concentreren op waar ik controle over heb. Ik heb daarbij een goede geschiedenis op Interlagos, wat als circuit een klassieker is, dus ik verheug me op de race”, vertelt de winnaar van de laatste twee Braziliaanse Grands Prix.

Hamilton heeft nog nooit gewonnen in Brazilië, al claimde hij er in 2008 wel de titel, door in de laatste bocht van de laatste ronde de destijds vereiste vijfde plek te pakken. “Sinds het begin van mijn Formule 1-loopbaan heb ik wel geleerd dat je altijd tot het bittere eind moet blijven vechten”, zegt hij dan ook.

“Ik zit in een ongewone situatie, in dat ik zelfs als ik beide races win, niet weet of dat genoeg is. Ongeacht of dit seizoen pijnlijk of geweldig afloopt, blijf ik echter pushen.” Om te beginnen in Brazilië: “Dat ik daar nog nooit heb gewonnen, moeten we dit weekend maar eens veranderen.”