Het teambelang zal in 2017 voorop staan voor Mercedes, dat ook weigert haar eigen waarden te verloochenen in de jacht op haar vierde dubbele titel op rij.

Dat is de samenvatting van de – voor de kerstperiode wellicht passende – woorden die Mercedes-teambaas Toto Wolff bezigt in zijn de kerstboodschap aan het Duits-Engelse kampioenschapsteam.

Wolff rept daarbij uiteraard over een 2016 waar Mercedes trots op mag zijn. Qua succes en statistieken – ‘we hebben geschiedenis geschreven’ – maar ook karakter: “We hebben onze doelen met passie en vastberadenheid nagejaagd, ondanks de vele uitdagingen waar we voor hebben gestaan.”

“We hebben successen gevierd, maar ook geleerd van onze fouten. We zijn sterker geworden, zijn beter voorbereid op wat zal komen”, resumeert Wolff, die vindt dat het ‘nu de tijd is’ om te genieten van wat Mercedes heeft bereikt, alvorens zich weer klaar te maken voor de volgende campagne.

Filosofie
In 2017 wacht Mercedes met de ingrijpende reglementswijzigingen en het in het team integreren van de nog aan te stellen vervanger van Nico Rosberg daarbij ‘grotere uitdagingen’ dan voorheen, waarschuwt Wolff. “Maar wij zijn klaar voor deze tests.”

Dat komt, meent Wolff, door de filosofie die de fundering vormt voor de drie eerdere dubbels en die van het Mercedes-personeel een team heeft gemaakt dat ‘wint met nederigheid en verliest met gratie’. “Het is een team dat gretig naar uitdagingen uitkijkt en bestendig is onder druk, dat altijd beter wil worden.”

Deze filosofie, zegt Wolff, is ‘groter dan elk individu’. “We zullen deze waarden dan ook niet verloochenen in 2017”, verklaart de teambaas. “We zullen ons zodoende in de eerste plaats laten leiden door het teambelang”, predikt Wolff. “Dat moet boven alles gaan.”

Harmonie?
Wat dit voor de rijderskeuze betekent, is dat Wolff zoals eerder verklaard vermoedelijk op harmonie inzet. Hij verklaarde eerder al dat een duo bestaande uit Hamilton en Mercedes-protegé Pasal Wehrlein wel eens ‘explosief’ kan zijn en wil zo’n situatie liever vermijden.

Het lijkt er nu dan ook op dat Mercedes voor Valtteri Bottas gaat als vervanger van Rosberg, mits het de ervaren Fin weet los te weken bij zijn huidige werkgever Williams.