Williams is bereid Valtteri Bottas, voor de juiste prijs, naar Mercedes te laten gaan, waarbij het Felipe Massa graag zou terughalen als zijn vervanger.

Dat bericht de BBC, waaraan Williams’ adjunct teambaas Claire Williams vertelt dat het team bereid is Bottas te laten vertrekken zolang er ‘een ervaren, geschikte vervanger voor handen is’.

Die vervanger, zo voegt ze er daarbij aan toe, zou ‘bijvoorbeeld iemand als Massa’ moeten zijn. Het team zou zelfs al met Massa in gesprek zijn, zo melden Sky Sports en het Franse L’Equipe.

Massa ging aan het eind van seizoen 2016 met Formule 1-pensioen, na sinds 2014 drie seizoenen naast Bottas voor Williams te hebben geracet, maar de Braziliaan wel graag verder racen.

Mocht het dus toch van een akkoord komen tussen Williams en Mercedes over Bottas, dan zou Massa wel eens een snelle Formule 1-comeback kunnen maken.

Motorrekening
Het grootste struikelblok tussen Williams en Mercedes lijkt nu dus geld te zijn. De onderhandelingen zouden zich daarbij richten op korting die Mercedes als motorleverancier aan Williams wil geven.

De BBC stelt dat een eerste bod van Mercedes om de motorrekening door de helft te doen, door Williams is afgewezen en dat Williams korting wil die gelijk staat aan zo goed als de hele motorrekening.

Het lijkt nog wel even wachten te worden op uitsluitsel, nu Mercedes heeft aangegeven dat dit in elk geval niet in 2016 zal volgen. Het team denkt op z’n vroegst 3 januari met nieuws te kunnen komen.

Bottas en Massa waren in hun tijd als Williams-teamgenoten geregeld bij elkaar in de buurt te vinden.

Trots
Williams-coureur Bottas, die mede wordt gemanaged door Mercedes-teambaas Toto Wolff, lijkt al enkele dagen kandidaat nummer één om de bij Mercedes vertrokken Nico Rosberg op te volgen.

Dat Mercedes een oogje op de 27-jarige Bottas heeft, vervult Claire Williams met trots, zo vertelt ze de BBC. “Wij hebben altijd al geweten dat hij één van de grootste talenten in deze sport is.”

“We zijn er trots op dat een kampioenschapsteam als Mercedes dat ook denkt, maar dat gezegd hebbende, moeten we ervoor zorgen dat Williams zelf als team zo sterk mogelijk vooruit kan.”

“Wij zijn ook ambitieus en willen alleen veranderingen doorvoeren indien Williams als team in een sterke positie blijft om zowel competitief te zijn als zich te ontwikkelen gedurende 2017.”

Ervaring
Mercedes zou Williams eerst Mercedes-protegé Pascal Wehrlein hebben voorgelegd als vervanger van Bottas, maar hij wordt door Williams als niet ervaren genoeg gezien.

Williams heeft voor 2017, naast Bottas, de achttienjarige rookie Lance Stroll in dienst. Het wil graag een oudere, ervaren kracht naast hem om zowel sportieve als – naar verluidt – marketingtechnische redenen.

Mercedes-pupil Wehrlein geldt alsnog als tweede keus indien het team er niet uitkomt met Williams. Wehrlein mag anders ook nog op een zitje bij Manor of Sauber hopen.