*

Wolff tegen inkorten raceweekend: ‘Formule 1 moet de vrije trainingen op vrijdag niet afschaffen’

Laurens Stade

Laurens Stade

14 augustus 2019 11:00

Wolff tegen inkorten raceweekend: ‘Formule 1 moet de vrije trainingen op vrijdag niet afschaffen’

Mercedes-teambaas Toto Wolff zegt dat de Formule 1 het raceweekend niet moet inkorten. Hij waarschuwt dat er geen radicale veranderingen moeten komen in het raceweekend, maar staat wel open voor eventuele veranderingen aan het programma op de vrijdag.

Een van de voorstellen voor de toekomst is om de vrijdagtrainingen te verschuiven, maar daarbij zouden plannen om de sessies in te korten of het volledig afschaffen van de vrijdag niet overwogen worden. ”We deden dat toen met de DTM, en het weekend voelde niet meer spectaculair of bijzonder aan”, zegt Wolff tegen Motorsport.com. Voor een korte tijd in 2013 en 2014 voerde de DTM een experiment uit waarbij er geen vrije trainingen op de vrijdag plaatsvonden.

”Als je het programma verkort naar twee dagen verliest een raceweekend waarde”, voegt Wolff toe. ”De Formule 1 is de koningsklasse van de autosport, het is het kampioenschap onder engineers, coureurs en de beste teams. Daarom zou ik het niet veranderen, ik zou het gewoon op de vrijdag houden.”

Foto: Motorsport Images

‘Veranderen kan, maar niet te radicaal’
Het plan om de weekenden in te korten komt voornamelijk uit het idee dat de omstandigheden gelijkwaardiger zijn, als iedereen minder tijd heeft om voor te bereiden. ”Als je de auto niet zo goed kan afstellen, dan heb je veel minder verschillen”, geeft Wolff toe. ”Of dat nou de reden is dat sommige teams juist wegvallen in een weekend of juist beter presteren, durf ik te betwijfelen, maar het zou best mogelijk zijn.”

Ondanks dat Wolff het niet ziet zitten om de vrijdagsessies af te schaffen, is hij niet tegen het veranderen van het programma. ”Wat we zouden kunnen doen is één training op de vrijdag minder rijden, of de tijden van de sessies terugdringen tot zestig minuten in plaats van negentig. Dat zijn dingen die het overwegen waard zijn, maar ik zou niet te radicaal doen en de vrijdagsessies volledig afschaffen”, aldus de Mercedes-teambaas.

Lees meer over

Mercedes Wolff