Toto Wolff riep ooit dat als McLaren Stoffel Vandoorne niet zou vastleggen, hij het zou doen. Nadat Vandoorne bij McLaren werd bedankt voor bewezen diensten, pikte Mercedes hem inderdaad op, maar dan wel als simulatorcoureur en in de Formule E. “Alles ligt echter nog open voor hem”, zegt Wolff.  

Wolff noemt Vandoorne ‘zeer belangrijk’ voor de autosportstrategie van Mercedes. “We zijn heel blij dat hij deel van ons team uitmaakt”, zegt hij in Spa-Francorchamps tegen Belgische en Nederlandse media, waaronder FORMULE 1. “Mercedes is op autosportgebied naast de Formule 1 alleen actief in de Formule E en daar is hij een van onze fabriekscoureurs.”

Lees ook: Vandoorne zit op z’n plek in de Formule E: ‘Terugkeer in de Formule 1 is geen must’

“Voor Vandoorne is dit een nieuw hoofdstuk in zijn carrière”, vervolgt Wolff. “Hij heeft de taak om een nieuw, maar ervaren team te helpen opbouwen. We verwachten dat hij in ons eerste jaar in de Formule E voor hoogtepunten zorgt, strijdt om podiumplaatsen en wellicht zeges en het team naar een hoger niveau tilt. Als hij aan zijn en onze verwachtingen voldoet, zijn alle opties nog open. Hij is nog jong.”

Foto: Motorsport Images

Volgens Wolff is een overstap vanuit de Formule E naar de Formule 1 zeker mogelijk. “Als een coureur buitengewoon goed presteert in de Formule E ben ik ervan overtuigd dat zich kansen aandienen in de Formule 1.” Mercedes treedt komend seizoen, dat in november begint, toe aan de elektrische raceklasse met een fabrieksteam. Het team wordt op 11 september officieel gepresenteerd tijdens de internationale autobeurs van Frankfurt.

Lees ook: Seidl: ‘Alonso en Vandoorne hebben ons op de zwaktepunten gewezen’

Vandoorne reed dit jaar al voor HWA Racelab, een dochterteam van Mercedes en testte de Mercedes-Benz EQ Silver Arrow 01. Daarnaast doet hij simulatorwerk voor het Formule 1-team van Mercedes. Of Vandoorne dat volgend jaar ook blijft doen, is nog niet zeker. “We hebben nog geen beslissing genomen over onze simulator- en reservecoureurs. Maar Stoffel staat zeker op onze shortlist.”