Andreas Seidl, teambaas van McLaren, is verrast over de progressie die het team dit jaar heeft geboekt. Niet alleen het team is verantwoordelijk voor de wederopstanding, ook voormalig McLaren-coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne hebben daarin hun steentje bijgedragen, erkent de Duitser.

McLaren heeft de afgelopen jaren moeite gehad om zich naar voren te werken. De samenwerking met Honda van 2015 tot 2017 verliep desastreus, en de late overstap naar de Renault-motor voor 2018 betekende dat de auto nog niet optimaal presteerde. Dit jaar is er al flinke verbetering geboekt.

Vorig seizoen eindigde de Britse renstal nog zesde in het kampioenschap met 62 punten na 21 races, nu staat het team al na negen races op 52 punten. Dat waren er vorig jaar na Oostenrijk nog 44.

Andreas Seidl. Foto: Motorsport Images

Grote sprong
De McLaren staat nu op de vierde plek in de strijd om de constructeurstitel. Lando Norris kwalificeerde zich de afgelopen twee races op de vijfde plaats, terwijl Sainz in het kampioenschap op de zevende plek te vinden is als best of the rest achter de top drie teams.

Andreas Seidl, de overgekomen voormalig teambaas van Porsche, is blij verrast. ‘’Niemand in het team had verwacht dat we zo’n grote stap konden maken nadat we vorig seizoen negende snelste waren’’, vertelt Seidl. ‘’Het laat zien dat veel aanpassingen die we vorig jaar al hebben gemaakt werken. Het team heeft goed werk verricht aan de auto, ze begrijpen veel.’’

Lees ook: Norris: ‘Er zit veel snelheid in de McLaren’

Foto: Motorsport Images

Behulpzame bijdrage

Hij is van mening dat dit mede komt door de bijdrage van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne. ‘’Zij hebben ons gewezen waar de zwaktepunten zitten en welke richting we op moesten met de ontwikkeling van de auto, waarvan we nu profiteren.’’ Vorig seizoen nam het team nog afscheid van beide coureurs en koos het voor een compleet nieuwe line-up. Alonso heeft samen met McLaren in 2017 deelgenomen aan de Indy 500. Dit jaar mislukte de poging om mee te doen, nadat hij zich niet wist te kwalificeren voor de race. Daarnaast reed de Spanjaard ook een seizoen mee in het WEC-kampioenschap met Toyota, waarmee hij twee keer de 24 uur van Le Mans won. Vandoorne is namens het HWA Racelab-team actief in de Formule E.

‘’Voor nu is het van belang om de auto door te blijven ontwikkelen. We moeten deze positie zo lang mogelijk blijven behouden. We hebben gezien dat het snel kan veranderen, het is nog steeds een krap gevecht,’’ vervolgt Seidl, ’’dus het is van belang dat we niet te enthousiast gaan worden. We moeten ons hoofd erbij houden en letten op de zwaktepunten die er nog steeds zijn.’’

Lees ook: Geen McLaren-tests meer voor Alonso: ‘Norris en Sainz zijn de toekomst’