McLaren gaat dit jaar tijdens tests geen beroep meer doen op ambassadeur en tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso. Dat verklaart teambaas Andreas Seidl.

“We zijn niet van plan om Fernando weer in een van onze Formule 1-auto’s te zetten”, antwoordt Seild op de vraag van RaceFans of Alonso dit jaar nog plaatsneemt achter het stuur van McLarens MCL34.

Alonso nam eind vorig jaar afscheid als Formule 1-coureur, maar bleef wel als ambassadeur aan McLaren verbonden. Het was daarbij het plan dat hij gedurende 2019 en 2020 nog voor het team zou testen. Eerder dit jaar deed hij dat ook nog: Alonso testte twee dagen voor McLaren in Bahrein. Maar volgens Seidl blijft het daar ook bij: “We zijn heel blij met Lando Norris en Carlos Sainz. Ze doen het goed en zij zijn de toekomst voor ons.” Het duo kwalificeerde zich zaterdag als vijfde en zesde voor de Grand Prix van Frankrijk.

Lees ook: McLaren verbaast zichzelf: ‘Nooit gedacht een Ferrari én een Red Bull te verslaan’

Alonso is nog altijd aan McLaren verbonden en deed afgelopen mei een poging zich met McLarens Indycar-team te kwalificeren voor de Indy 500. Nadat dat niet lukte, volgde er gelijk speculatie of de wegen van Alonso en McLaren zich zouden scheiden. Seidl benadrukt dat Alonso nog altijd McLaren-ambassadeur is, maar het nog niet vaststaat wat voor gezamenlijke projecten McLaren en Alonso in de toekomst gaan doen. McLaren-CEO Zak Brown maakte eerder echter al wel duidelijk geen plek te hebben voor Alonso bij het Formule 1-team.

De triple crown is nog altijd het einddoel voor Alonso. Dit is de officieuze ereprijs voor het winnen van de Grand Prix van Monaco, 24 Uur van Le Mans en Indy 500. Alleen Indy ontbreekt nog op zijn lijstje; Monaco en Le Mans heeft Alonso allebei al twee keer gewonnen. Alonso’s tweede zege op Le Mans kwam een week geleden met Toyota, waarvoor hij in het WEC reed. Hij heeft dat team inmiddels echter verlaten en beraadt zich nu op zijn toekomst.

Lees ook: 24 Uur van Le Mans: Alonso zwaait af met winst, Tung op podium

Ergens de komende jaren wil Alonso sowieso terug naar Indy, maar hij wil geen compleet seizoen afwerken in Indycar. Ondertussen wordt er gespeculeerd dat hij mogelijk Dakar gaat doen. Deelname aan bijzondere endurance-races is ook een mogelijkheid, stelde hij al. Volgens het Spaanse Marca zou Alonso openstaan voor een Formule 1-comeback, maar alleen met een team waarmee hij kan winnen. Die kans lijkt dus klein.