Fernando Alonso mag dan (voorlopig) geen Formule 1 meer rijden, maar blijft nog minstens twee jaar aan McLaren verbonden als ambassadeur en gaat zowel de MCL34 van dit jaar als de nog te ontwikkelen 2020-bolide testen.

Alonso had natuurlijk sowieso nog een relatie met McLaren door zijn deelname aan de Indy 500 van dit jaar met de nieuwe, onafhankelijke entry van McLaren in deze roemruchte race. Alonso aast op winst in ‘de 500’ om beslag te leggen op de triple crown, de officieuze eretitel voor het winnen van de Grand Prix van Monaco en 24 Uur van Le Mans (wat hem al is gelukt) en de Indy 500.

Lees ook: Alonso rijdt in 2019 namens McLaren de Indy 500

Misschien zien we Alonso in 2019 wel geregeld aan de pitmuur bij McLaren. Foto: Motorsport Images.

Als McLaren-ambassadeur zal Alonso echter ‘nauw betrokken blijven’ bij de autosportactiviteiten van het Britse merk. Hij doet dat onder meer door de coureurs en engineers met advies bij te staan, maar kruipt ook tijdens een aantal testsessies achter het stuur.

McLaren verklaart daarbij dat hij zowel aan de ontwikkeling van de MCL34, de auto van dit jaar, als de voor 2020 bedoelde MCL35 zal meewerken. Wanneer dat zal zijn, zegt McLaren niet. Opvallend genoeg heeft Alonso, ondanks dat hij er eind 2018 echt klaar mee was, de deur altijd open gehouden voor een toekomstige comeback.

Lees ook: Alonso verlaat de Formule 1 na dit seizoen: ‘Ik ben toe aan een nieuw avontuur’

Alonso kan landgenoot Sainz, die van Renault naar McLaren is gegaan, wellicht bijstaan met tips. Foto: Motorsport Images.

‘Een eer’
De 37-jarige Spanjaard noemt zijn nieuwe rol als McLaren-ambassadeur ondertussen ‘een eer’. “Want dit is een speciaal team en dat verandert ook niet, ondanks de uitdagingen die de laatste jaren op ons pad gekomen zijn”, verwijst hij naar hoe zijn terugkeer bij McLaren in 2015 door omstandigheden geen succes werd, alvorens hij er eind 2018 een punt achter zette. “Dit team is echter mijn spirituele thuis en ik ben heel blij dat ik erbij betrokken kan blijven.”

Alonso noemt de aanstaande Indy 500 verder ‘het begin van veel dingen die we samen kunnen doen’, terwijl hij zich met name zegt te verheugen op het begeleiden van jong autosporttalent.

Brown is blij
Dat de tweevoudig wereldkampioen aan McLaren verbonden blijft, noemt CEO Zak Brown ‘enorm waardevol’ voor het team. “Zijn inzichten zullen zeer welkom zijn voor onze coureurs en engineers, terwijl zijn status en karakter hem natuurlijk zeer aansprekend maken voor onze partners en fans”, zegt hij over de coureur die in zijn ogen echt bij de ‘McLaren-familie’ hoort.

Lees ook: Sainz: ‘Misschien zien we Alonso in de toekomst terug in een eerlijkere F1’

Alonso stapt in 2019 weer in een McLaren Indycar om mee te doen aan de Indy 500. Foto: Motorsport Images.