Fernando Alonso vertrekt na dit seizoen bij McLaren en verlaat de Formule 1. Dat heeft het team vandaag bekendgemaakt.

De laatste maanden deden al lange tijd geruchten de ronde over de toekomst van Alonso. De Spanjaard deed daar zelf nog een schepje bovenop met een mysterieuze tweet waarin hij liet weten dat hij vandaag met nieuws zou komen. Na lang wachten kwam vanmiddag de aankondiging dat Alonso vertrekt bij McLaren en volgend seizoen geen Formule 1 meer rijdt. Hij maakt wel gewoon het seizoen af bij het Britse team.

Alonso is sinds 2001 actief in de Formule 1 en reed voor Minardi, Renault, Ferrari en McLaren. Bij McLaren kreeg Alonso de laatste vier seizoenen nooit de auto waar hij op hoopte. “Ik heb mijn beslissing een aantal maanden geleden genomen en ik ben vastberaden”, vertelt de tweevoudig wereldkampioen. “Desondanks wil ik Chase Carey en Liberty Media bedanken voor hun moeite om me van gedachten te doen veranderen. Na zeventien jaar in deze geweldige sport is het tijd om verder te gaan. Ik ben toe aan een nieuw avontuur. Laten we kijken wat de toekomst brengt, er liggen mooie uitdagingen in het verschiet”, aldus de Spanjaard, die daar nog aan toevoegt dat hij “met meer passie en vastberadenheid dan ooit” zal deelnemen aan de laatste negen races van dit seizoen.

Alonso heeft nog wat mooie woorden voor zijn huidige werkgever. “Ik wil iedereen bedanken bij McLaren, dit team blijft altijd in mijn hart. Ik weet dat ze sterker en beter terug zullen komen in de toekomst, dat zou een goed moment voor mij kunnen zijn om terug te keren”, zinspeelt hij op een mogelijke terugkeer na 2019.

Alonso heeft zijn beslissing enkele maanden geleden al genomen, zegt hij.

“Fernando heeft besloten om er na dit seizoen een punt achter te zetten”, aldus McLaren-topman Zak Brown. “Wij respecteren deze beslissing en geloven zelfs dat hij nog steeds in zijn beste vorm is. Hij heeft zijn toekomst de afgelopen maanden geëvalueerd, maar is altijd gemotiveerd gebleven. We zijn open geweest met elkaar en konden dit daarom samen afstemmen. Fernando heeft altijd optimaal gepresteerd en we weten zeker dat hij dat ook zal doen in de laatste negen races van dit jaar.”

Het is nog niet bekend waar Alonso in 2019 zal rijden. Hij maakt in ieder geval bij Toyota het WEC-seizoen af dat nog loopt tot en met juni 2019. Verder wordt er gespeculeerd over een overstap naar Indycar of een rentree in de Indy 500, maar daarover is nog niets bevestigd.

Bij McLaren komt na Alonso’s vertrek logischerwijs een stoeltje vrij. De voornaamste kanshebbers daarop zijn momenteel Stoffel Vandoorne, Carlos Sainz en Lando Norris.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.